Benzina ar putea ajunge la 5 lei/litru pana la sfarsitul anului

Data publicarii: 11-03-2008 | Economie

Soferii romani au toate sansele sa plateasca 4,5-5 lei/litru pentru benzina si motorina comercializate la pompa pana la sfarsitul acestui an, avertizeaza specialistii. Nu trebuie sa dam vina doar pe cresterea cotatiilor internationale ale petrolului. Si deprecierea leului in raport cu euro contribuie din plin la aceasta scumpire a carburantilor, a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Deplasarea cu masina risca sa devina un lux pentru romani pana la sfarsitul anului 2008. Specialistii nu exclud ca benzina si motorina comercializate la pompa sa se scumpeasca accelerat, pana la 4,5-5 lei/litru, fata de media actuala de 4,2 lei/litru.

"Nu trebuie sa mire pe nimeni un asemenea pret, daca titeiul va atinge cotatia de 140-150 de dolari/baril, asa cum se preconizeaza. Deja a fost atins nivelul de 106 dolari/baril, la sfarsitul saptamanii trecute", a declarat Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari (ABP) - organizatie care reuneste aproximativ 400 de mici benzinarii. Intr-adevar, prognozele referitoare la evolutia pretului petrolului nu sunt deloc optimiste pe plan international.

Chakib Khelil, presedintele Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a avertizat ca petrolul isi va mentine cotatia la nivelul ridicat consemnat in prezent, pana la sfarsitul anului, potrivit Reuters, care a citat un interviu din presa algeriana. El a mentionat ca printre factorii care influenteaza piata se numara speculatiile si tensiunile geopolitice, mai ales ca urmare a situatiei legate de imbogatirea uraniului in Iran si a crizei dintre Venezuela si compania americana ExxonMobil.

Integral in Gardianul