Economistii romani vor o distribuire mai echitabila a fondurilor pentru agricultura in UE

Data publicarii: 17-03-2008 | Economie

In politica agricola comuna, Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa se axeze pe o redistribuire a cheltuielilor si nu pe reducerea acestora, in conditiile unei disproportii semnificative intre sumele primite de fermele mari si cele mici, a spus luni analistul economic Liviu Voinea.

Astfel, 50% dintre fermierii din UE primesc 3% din subventiile pentru agricultura alocate in cadrul politicii agricole comune (PAC), in timp ce o parte mica de 2% din fermieri primeste 30% din fonduri, a explicat Voinea, care a prezentat studiul "Cum sa gestionam diversitatea intr-o Uniune in crestere. Un punct de vedere romanesc privind reforma bugetului UE", coordonat de europarlamentarul Daniel Daianu. Studiul va fi prezentat marti Comisiei Europene, la Bruxelles.

"Si in Romania exista aceasta problema, in conditiile in care 93% din agricultori primesc 39% din fonduri, iar 1% primesc 45% din bani", a declarat Voinea.

Economistul considera ca reducerea decalajelor de subventionare se poate face printr-un mecanism de subventionare diferita, in functie de suprafetele de teren agricol detinute de ferme.

"Sumele alocate fermelor cu o suprafata sub 5 ha ar trebui sa creasca, in timp ce sumele alocate fermelor mari ar trebui reduse treptat", a explicat Liviu Voinea.

O alta recomandare a economistilor care au lucrat la studiulprezentat luni este trecerea de la obiective multifuntionale la o distributie clara a fondurilor, pentru a le ameliora utilizarea. De asemenea, in contextul globalizarii, autorii recomanda alocarea unor fonduri mai mari pilonului al doilea al PAC, concentrat pe dezvoltarea rurala. 

Reforma PAC a facut obiectul unei dispute franco-britanice aprinse in 2005, care a impartit UE intre tarile cu sectoare agricole puternice si cele cu agricultura putin importanta in economie

Politica agricola comuna, in vigoare din 1962, s-a dorit o revansa asupra "economiei de penurie" impusa de al Doilea Razboi Mondial, dar mai ales un mijloc prin care Europa sa ajunga la o veritabila independenta alimentara.

De altfel, sectorul agricol este singura ramura economica gestionata in intregime de UE.

In 2005, premierul britanic de la acea vreme, Tony Blair, a criticat PAC, argumentand ca absoarbe peste 40% din bugetul UE, in conditiile in care viza doar 5% din activele din Uniune. Blair, care reprezenta o tara cu un sector agricol putin important in economie, dorea o reducere a fondurilor pentru agricultura in favoarea unor alocari mai mari pentru domenii vizate de Agenda Lisabona, care isi propune ca economia UE sa devina preponderent una a cunoasterii.

Franta, cel mai mare producator agricol din vestul Europei, s-a opus oricarei reforme a PAC si a fost sustinuta de alte tari cu sectoare agricole importante, mai ales dintre noile membre din Est ale UE, precum Polonia. La acea vreme, Romania nu a participat la dezbatere, nefiind inca membra a UE, iar dupa intrarea in UE, Executivul nu a prezentat public un punct de vedere in aceasta chestiune.

Viziunea economistilor romani din studiul prezentat luni este apropiata de cea franceza, in conditiile in care Romania are un sector agricol care contribuie cu 7% la produsul intern brut si in care lucreaza circa o treime din populatia ocupata. In plus, reforma PAC din 2003 a schimbat modul de alocare a fondurilor prin stimularea dezvoltarii rurale, ceea ce constituie o sansa pentru zonele rurale romanesti, lipsite in mare parte de infrastructuri minime.

Studiul economistilor se adreseaza, insa, mai ales unei alte probleme a agriculturii romanesti: faramitarea terenurilor, care face ca fermele mici, foarte numeroase, sa poata accesa greu fonduri europene. Astfel, potrivit autorilor studiului, In Romania si Polonia, raportul intre ponderea fondurilor europene pentru agricultura alocate si numarul de gospodarii agricole este de 1/10, in timp ce in Marea Britanie, raportul este mai mic, de 1/5.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: