Guvernatorul Bancii Centrale a Austriei spune ca Europa este ''departe'' de situatia economica din SUA

Data publicarii: 20-03-2008 | International

Guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, Klaus Liebscher, membru in consiliul Bancii Centrale Europene (BCE), a aparat din nou politica BCE, respingand o posibila reducere rapida a dobanzii de politica monetara, afirmand ca Europa este "foarte departe" de situatia economica din SUA, informeaza AFP.

"Politica monetara nu a fost si nu este un instrument al politicii economice", a declarat Liebscher pentru cotidianul Financial Times Deutschland.
Chestionat in legatura cu o posibila reducere a dobanzii de referinta in zona euro, guvernatorul Bancii Centrale Austriece a aparat politica BCE, respingand ipoteza unei decizii rapide a institutiei cu sediul la Frankfurt privind reducerea dobanzii de referinta.

Klaus Liebscher a estimat ca perspectivele cresterii economice din zona euro, stabilita la 1,7% pentru 2008, raman solide. 

"Cred ca suntem departe de situatiile care sunt discutate la ora actuala in SUA", a spus acesta.

Sistemul american de banci centrale (Fed) a decis saptamana aceasta sa reduca din nou dobanda de politica monetara, pentru a rezista crizei financiare ce afecteaza mai multe banci americane, printre care Bear Stearns, vanduta pentru o suma derizorie.

"Este clar ca ne vom confrunta cu turbulente financiare mai mult timp decat ne-am fi asteptat, insa nu cred ca putem vorbi despre o criza financiara mondiala si sistemica", a adaugat guvernatorul austriac.

Klaus Liebscher a reiterat mesajul Bancii Centrale Europene, facut public de presedintele institutiei Jean-Claude Trichet in cadrul primei reuniuni pe probleme de politica monetara, la inceputul lunii: prioritatea BCE ramane "stabilitatea preturilor".

"Masurile pentru asigurarea stabilitatii pietelor financiare nu trebui sa aiba loc in detrimentul politicii monetare", a explicat Liebscher.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: