FMI: Criza financiara afecteaza economia reala a zonei euro

Data publicarii: 03-04-2008 | International

Criza financiara mondiala incepe sa afecteze economia reala a zonei euro, desi situatia nu este atat de tensionata ca cea din Statele Unite, a declarat presedintele Fondului Monetar International (FMI), in cadrul unui interviu publicat miercuri, relateaza Reuters.

Directorul administrativ al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat pentru cotidianul francez Le Figaro ca sistemul valutar mondial este "foarte dezechilibrat", insa ca bancile centrale din Statele Unite si din zona euro au gestionat bine criza.
"In zona euro, situatia nu este la fel de tensionata ca in Statele Unite, insa incepe sa se faca simtit efectul crizei financiare in sectorul real al economiei", a spus Strauss-Kahn intr-un interviu publicat pe pagina de internet a Le Figaro.

FMI va revizui in scadere previziunile pentru economia americana, care urmeaza sa fie publicate in zilele urmatoare.

"Previziunile pe care le vom publica in cateva zile nu sunt foarte bune", a spus acesta.

Strauss-Kahn, fost ministru de finante din Franta, a declarat ca Banca Centrala Europeana (BCE) si banca centrala americana Federal Reserve au reactionat bine la criza de lichiditate.

"BCE si Federal Reserve raspund foarte bine la criza de lichiditate, insa in mod diferit. Federal Reserve este ingrijorata de incetinirea economica, in timp ce europenii se tem mai mult de accentuarea inflatiei", a mai spus Strauss-Kahn.

Insa ambele riscuri exista de ambele parti ale Atlanticului, a spus acesta, adaugand ca sistemul valutar mondial este "per ansamblu foarte dezechilibrat" si ca este nevoie de consultatii internationale pentru a fi corectat.

"Unele monede sunt in mod clar subevaluate, yenul si yuanul de exemplu, in timp ce altele sunt prea puternice, precum euro. Alte valute sunt la un nivel de echilibru, precum dolarul", a spus Strauss-Kahn.

Intrebat de banca de investitii Bear Stearns, pentru care Federal Reserve a oferit finantare de 30 miliarde dolari prin intermediul JP Morgan Chase, pentru a preveni falimentul brusc, acesta a raspuns ca riscul a facut interventia necesara.

"Sunt momente in care riscurile asupra economiei sunt de asa natura incat sunt necesare masuri", ceea ce a dus la interventia Federal Reserve, a explicat Strauss-Kahn.

NewsIn