In Romania se vor construi mall-uri pe banda

Data publicarii: 07-04-2008 | Afaceri

In Romania se discuta despre constructia a peste 135 de mall-uri, dar specialistii considera ca doar jumatate dintre proiecte vor fi puse in practica. In fiecare mare oras al tarii se preconizeaza o concurenta apriga, fiind preconizata aparitia a cel putin 5 astfel de centre comerciale, anunta Jurnalul National in editia de luni.

In Capitala sunt anuntate nu mai putin de 14 mall-uri, Constanta si Aradul fiind alte doua mari orase in care se asteapta aparitia a sase centre comerciale de acest tip. Numarul de metri patrati care vor fi disponibili spre inchiriere, se va dubla, conform analistilor imobiliari.

Astfel, se va ajunge la un milion de metri patrati disponibili la nivelul intregii tari, stocul atingand suma de 4,7 milioane de metri patrati pana in anul 2012, numar care se afla cu mult peste potentialul pietei, evaluat la 1,7 milioane de metri patrati. Conform cotidianului, investitorii considera foarte atractiva piata din Romania din cauza stocului mic de metri patrati estimat a fi de numai 584.000.

"Media este de 26,2 metri patrati la mia de locuitori, fata de 146,1 metri patrati in Cehia, de 133 de metri patrati in Polonia sau de 110,5 metri patrat in Ungaria, ceea ce indica un mare potential de crestere si explica multitudinea de proiecte anuntate de developeri", a precizat Florian Gheorghe, Research Department Cushman &Wakefield Activ Consulting.

Conform analistilor imobiliari citati de cotidian, mall-urile vor pasi intr-o noua perioada caracterizata de o concurenta foarte mare intre ele. "O data cu lansarea pe piata a doua sau trei proiecte de dimensiuni relativ mari, in orase cu peste 200.000 de locuitori, proiectul cu locatia defavorizata si un concept si mix de chiriasi mai putin consistent va pierde cursa, iar retailerii vor migra catre proiectul dominant", a declarat Luiza Moraru, seful departamentului retail de la compania imobiliara CB Richard Ellis - Eurisko.

Aceasta a continuat explicand ca, "desi este prea devreme pentru a estima numarul reusitelor si al esecurilor, este greu de crezut ca orasele sub 200.000 de locuitori ar putea sustine, chiar si peste citiva ani, peste 200.000 mp de retail".

Una dintre solutiile la aceste probleme enuntate de analisti, ar fi specializarea centrelor comerciale. Astfel, ele ar putea sa se axeze doar pe distractie sau doar pe cumparaturi, in locul mall-urilor din prezent, care inglobeaza shopping, restaurante si distractii.

"Explozia" asteptata de astfel de centre comerciale va genera cu siguranta si o scadere a chiriilor percepute pentru spatiile inchiriate in aceste cladiri. Conform analistilor imobiliari, se estimeaza o scadere la aproape jumatate a chiriilor.

In acelasi timp, in fiecare mare oras, se va evidentia unul sau mai multe mall-uri unde chiriile vor fi mai mari din cauza locatiei mai bune. Chiriile din centerele comerciale amplasate in Bucuresti s-au situat in 2007 intre 24 si 27 de euro pe metru patrat/ luna.

Antena3.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: