Creditele date de primele cinci banci depasesc depozitele atrase

Data publicarii: 07-04-2008 | Finante-Banci

Diferenta dintre imprumuturile acordate si economiile constituite in 2007 a fost de 5,5 miliarde de lei, noteaza Adevarul. Creditele au fost si anul trecut produsele forte din portofoliile bancilor. Valoarea imprumuturilor acordate in 2007 de primele cinci banci din sistem in functie de valoarea activelor a atins 90,61 miliarde de lei, in timp ce resursele atrase au fost de 85,06 miliarde de lei.

Faptul ca BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Alpha Bank si Banca Transilvania au acordat impreuna, anul trecut, imprumuturi in valoare mai mare decat cea a resurselor atrase reflecta o stimulare a consumului. "Aceasta tendinta nu este insa una sustenabila. Probabil ca in 2008 creditarea va incetini, iar economiile vor castiga teren", considera Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Economiile atrase de Alpha Bank si BCR, sub nivelul creditelor

Nivelul economiilor atrase de Banca Comerciala Romana s-a situat anul trecut usor sub cel al imprumuturilor. Astfel, in 2007, BCR a acordat credite in valoare de 36,88 miliarde de lei si a atras depozite de 30,25 miliarde de lei. Cu toate acestea, in sistemul bancar romanesc, BCR are cea mai mare baza de resurse atrase de la clienti, resursele retail fiind preponderente in totalul depozitelor.

In cazul Alpha Bank, volumul creditelor acordate s-a situat peste dublul resurselor atrase, potrivit datelor bancii-mama. Subsidiara romaneasca a grupului elen si-a sporit portofoliul de credite de peste doua ori anul trecut in raport cu 2006, pana la 2,719 miliarde de euro, in timp ce volumul depozitelor a sporit cu 42%, pana la 1,18 miliarde de euro.

In cazul Raiffeisen Bank si Bancii Transilvania, balanta inclina spre economiile atrase de la clienti. Astfel, potrivit datelor preliminare, BT a atras anul trecut depozite de 10,59 miliarde de lei, cu 2,03 miliarde de lei mai mari decat valoarea imprumuturilor acordate. Si rezultatele Raiffeisen Bank reflecta o valoare mai mare a resurselor atrase fata de cea a finantarilor.

Banca a oferit in 2007 credite de 8,44 miliarde de lei si a constituit depozite, considerabil mai mari, de 12,94 miliarde de lei. In cazul BRD, balanta credite-depozite a fost anul trecut echilibrata, la aproximativ 27 miliarde de lei. Cu toate acestea, nu trebuie ignorat fenomenul de externalizare a creditelor catre banca-mama sau catre alte filiale din grup.

Integral in Adevarul