Jumatate dintre managerii romani sunt nemultumiti la locul de munca

Data publicarii: Astazi, 08-04-2008 | HR/Cariere

Aproape 60% dintre managerii romani nu sunt multumiti de locurile lor de munca actuale si sunt dispusi sa si paraseasca jobul, potrivit unei analize realizate de compania de resurse umane Perspective Group.

Majoritatea celor care isi doresc o schimbare se declara nemultumiti de top management si de lipsa oportunitatilor de dezvoltare profesionala. "Aproximativ 80% dintre managerii interesati de o schimbare nu ar pleca din cauza banilor sau a pachetului salarial adiacent, ci din cu totul alte motive, care tin de business, top management si dezvoltarea personala", a declarat pentru Business Standard Alina Botezatu, managing partner al Perspective Group.

Potrivit acesteia, neimplicarea managerilor in luarea deciziilor strategice, imposibilitatea de a‑si exprima opinia si de a avea "mana libera" reprezinta cele mai frecvente motive de nemultumire in randul managerilor. Datele culese de Perspective Group arata ca lista cu nemultumiri este completata de motive cum ar fi lipsa unei strategii si viziuni coerente pe termen lung a companiei, investitiile minime in tehnologie, lipsa altor resurse necesare pentru a-si indeplini obiectivele sau lipsa unor planuri de dezvoltare a carierei.

"Daca procentajul managerilor nemultumiti la locul de munca ar fi atat de mare, ei ar trebui sa accepte rapid propunerile de schimbare a jobului venite de la headhunteri. Or, acest lucru nu se intampla atat de usor", spune Madalina Popescu, general manager al firmei de consultanta HR Pluri Consultants. Potrivit acesteia, cele mai des intalnite motive de nemultumire ale managerilor sunt legate de gradul ridicat de stres si de nivelul de responsabilitate inalt.

Potrivit studiului, cei mai nemultumiti par a fi managerii din constructii, 70% dintre acestia intentionand sa-si schimbe jobul, deoarece cred ca obiectivele care le-au fost stabilite nu sunt realizabile din motive care nu tin de ei, ceea ce duce la o neconcordanta intre asteptarile lor si ale sefilor. De asemenea, aproximativ 30% dintre managerii constructori sunt nemultumiti de conditiile de munca, pachetul salarial, precum si de lipsa planurilor de dezvoltare a carierei.

Printre nemultumiti sunt si managerii din vanzari, 60% dintre acestia spun ca nu au libertatea de a lua decizii si nici macar nu sunt implicati in luarea deciziilor, in timp ce 40% mentioneaza ca sunt demotivati, pentru ca li se impun obiective nerealizabile, atat lor, cat si intregii echipe, nu au suficiente resurse pentru a-si indeplini obiectivele si ca superiorii nu isi respecta cuvantul dat.

"Managerii se plang si de nerecunoasterea meritelor de catre superiori, comunicarea defectuoasa cu acestia, nerespectarea cuvantului dat si a intelegerilor de la angajare de catre superiori", adauga Alina Botezatu. Piata locala de recrutare si consultanta in management este dominata de firmele Adecco, Manpower, Lugera & Makler, Professional si AIMS Human Capital.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: