Schimbarile climatice vor lovi cele mai dorite destinatii de vacanta

Data publicarii: 08-04-2008 | Mediu

Unele dintre cele mai bune si mai dorite locuri de vacanta de pe glob vor suferi consecintele schimbarilor climatice in urmatoarele decenii, arata un raport recent al Natiunilor Unite, citat de The Times of India. Destinatiile care vor suporta efectele negative ale schimbarilor climatice includ zone din Caraibe, Mediterana, Oceanul Indian, Australia si Noua Zeelanda.

Raportul arata ca unele tari, precum Maldivele, sunt cele mai vulnerabile la astfel de schimbari in multe aspecte, deoarece detin putine informatii despre implicatiile schimbarilor climatice din cauza dependentei lor de turism.

Raportul realizat de dr. Murray Simpson de la Centrul pentru Mediu al Universitatii Oxford avertizeaza, de asemenea, ca turismul se va confrunta cu costuri mai mari de operare din cauza cresterii frecventei fenomenelor de vreme extrema si a costurilor repararii daunelor din urma acestora.

"Turismul este atat o victima cat si un responsabil pentru schimbarile climatice. Una dintre cele mai mari ingrijorari este ca cel mai grav impact, asupra mediului si societatii, se inregistreaza in tarile in curs de dezvoltare si in tarile insulare mici, afectand traiul populatiilor deja impovarate", a declarat Simpson.

Studiul detaliaza impactul ecologic, social si economic al schimbarilor climatice in unele dintre cele mai populare destinatii de vacanta, si ofera, de asemenea, sfaturi despre cum se pot adapta acestea. Spre exemplu, resorturile de schi pot oferi atractii care sa nu depinda de zapada. Se recomanda, totodata, ca noile hoteluri sa nu se construiasca in zonele de coasta pentru a se evita daunele provocate de eroziunea coastei.

Green Report