Brokerajul bancar a acoperit anul trecut sub 5% din creditele catre populatie

Data publicarii: 10-04-2008 | Finante-Banci

Piata de brokeraj bancar a acoperit mai putin de 5% din totalul de 32,2 miliarde lei (8,9 miliarde euro) al creditelor noi acordate populatiei in cursul anului trecut, a declarat directorul liderului de piata Kiwi Finance, Anca Bidian. Compania de brokeraj bancar Kiwi Finance are, in prezent, o cota de peste 50% din piata de profil, a mai spus Bidian.

Kiwi Finance a intermediat, anul trecut, credite pe segmentul de retail in valoare de 162 milioane euro (584,85 milioane lei), in crestere cu 170% fata de valoarea inregistrata in 2006. Aceasta suma reprezinta 1,8% din totalul creditelor noi luate de populatie in 2007.

Cifra de afaceri a companiei a depasit 3 milioane euro anul trecut, in crestere cu 130% fata de nivelul din 2006.

Pentru acest an, tinta Kiwi Finance este sa intermedieze imprumuturi in valoare de 300 milioane euro, aproape dublu in raport cu anul trecut. Potrivit estimarilor companiei, suma ar trebui sa reprezinte peste 2,5% din totalul creditelor catre populatie in acest an.

De asemenea, Kiwi Finance si-a propus sa ajunga la o pondere de 35% a imprumuturilor cu garantii ipotecare in totalul creditelor intermediate.

In primul trimestru al acestui an, compania a facilitat credite in valoare de 46,17 milioane euro, de peste patru ori mai mult decat in primele trei luni din 2007, cand volumul a fost de 11 milioane euro.

De asemenea, structura imprumuturilor acordate s-a modificat, in primul trimestru al anului fata de acelasi interval din 2007, mai explica directorul Kiwi Finance.

Astfel, daca in intervalul ianuarie-martie 2007, creditele ipotecare reprezentau 7,85% din volumul total intermediat, restul fiind credite de consum, in primul sfert al acestui an imprumuturile ipotecare au ajuns sa reprezinte 42% din creditele facilitate de companie.

Planurile companiei pentru 2008 mai includ si deschiderea a trei noi sucursale in Romania, pe langa cele noua deja existente, si a unui birou la Madrid, pentru romanii care lucreaza in Spania.

De asemenea, liderul pietei de brokeraj bancar se afla in negocieri cu patru banci din strainatate, care nu isi desfasoara inca activitatea in Romania, pentru a intermedia credite pentru acestea, dar si cu liderul pietei bancare din Romania, Banca Comerciala Romana (BCR).

Pe termen mai lung, pana in 2011, Kiwi Finance urmareste sa ajunga la o cota de peste 7,5% din totalul creditelor acordate populatiei. "Pentru noi, reperul pentru cota de piata il constituie volumul total de credite, nu piata de brokeraj bancar", a explicat Bidian.

Kiwi Finance, fosta Gemini Capital Consult, a fost infiintata la sfarsitul anului 2003, in urma incheierii unui parteneriat strategic cu HVB Bank. In anul 2007, fondul de investitii Oresa Ventures a devenit actionar al Kiwi Finance, intr-o tranzactie in valoare de trei milioane de euro.

Rata de aprobare de catre banci a dosarelor intermediate de companie este de aproximativ 80%, potrivit oficialilor companiei.

Kiwi Finance percepe comisioane pentru imprumuturile intermediate doar de la banci, nu si de la clientii care solicita credit, acestea constituind cea mai mare parte a veniturilor companiei.

NewsIn