Romanii traiesc prost, se imprumuta si isi cumpara masini noi

Data publicarii: 14-04-2008 | Economie

Tot mai multi oameni din mediul urban spun ca traiec mai prost, in comparatie cu anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de Dedalus Consulting. Subiectii cercetarii au precizat ca veniturile le ajung doar pentru strictul necesar. 15% dintre romanii care traiesc la oras spun ca banii pe care ii castiga nu le sunt suficienti nici pentru a-si cumpara strictul necesar. Numai 14% dintre cei chestionati spun ca reusesc ca-si cumpere bunuri mai scumpe, dar renuntand la alte lucuri.

Pe de alta parte, numarul romanilor care au contractat cel putin un credit a crescut de la 37%, in 2006, la 39%, anul trecut. In ceea ce priveste tipurile de credit, se mentine tendinta de contractare a creditelor pentru nevoi personale si consum si mai putin a celor destinate investitiilor. Aproximativ 12% dintre cei care au cumparat diverse obiecte din magazine au facut rate, fata de 9% in 2006.

A crescut si numarul celor care si-au cumparat o masina - de la 14%, in 2006, la peste 17% in 2007. Comparativ cu anul precedent, achizitia de masini noi a crescut, pe cand cea de autoturisme la mana a doua a ramas constanta. Si numarul celor care si-au achizitionat un teren a crescut, de la 25% la 32%.

Studiul a fost realizat la inceputul acestui an, pe un esantion de o mie de persoane.

Evenimentul Zilei