Bursa de Valori Bucuresti a lansat astazi tranzactiile cu produse derivate

Data publicarii: 14-04-2008 | Bursa

Bursa de Valori Bucuresti a lansat astazi tranzactiile cu produse derivate. Astfel, contractele la termen futures vor fi disponibile pentru tranzactionare la BVB pe activele suport ale actiunilor Erste Bank, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Banca Transilvania, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia, SIF Oltenia si pe cursul leu/euro si leu/dolar.

In prima etapa, investitorii vor putea incheia contracte pe actiunile celor zece companii pentru scadentele iunie si septembrie. BVB a anuntat ca investitorii vor plati comisioane de 25 de bani si de 60 de bani pentru derivatele care se vor tranzactiona din aceasta saptamana.

"Pentru emitentii care se vor inscrie la Bursa de la Bucuresti in acest an, vom practica comisioane 0, atat cele de procesare, cat si cele de inscriere la cota", a declarat Stere Farmache, presedinte director general al Bursei de Valori Bucuresti. El a spus ca aceasta tehnica nu este un caz singular, aplicat numai pentru produse derivate, ci face parte din ansamblul de politici si de comisioane pe care le practica BVB.

"In acest caz, Bursa va aplica comisioane 0 pentru lunile aprilie si mai. Dorim si facem o recomandare puternica societatilor de intermedier sa extinda si sa propage in randul investitorilor acest gest al bursei", a mai spus Farmache.

Pe piata derivatelor la BVB sunt autorizati sa tranzactioneze 36 de intermediari. "In presa au aparut unele comentarii care nu sunt exacte, complete si corecte, privind capitalizarea casei. Aceasta este facuta la standardul pe care il cer la ora actuala reglementarile in vigoare si este vorba de aproape 2 milioane de euro, nu de cateva sute de mii de euro, asa cum s-a strecurat in presa. Este gresit. De altfel, bursa nici nu avea cum sa inceapa cu un substandard in acest domeniu", a mentionat Farmache.

Pentru a precede lansarea acestor instrumente, BVB a pus la dispozitia investitorilor, saptamana trecuta, o pagina a derivatelor pe site-ul sau, in care apar informatii despre contracte si cotatii online.

The Money Channel