Averile nejustificate ar putea fi confiscate de Fisc

Data publicarii: 25-04-2008 | Finante-Banci

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat vineri ca Guvernul are o varianta de rezerva la confiscarea averilor nejustificate dobandite de demnitari, magistrati sau functionari publici, respinsa saptamana aceasta de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), la sesizarea deputatilor PD-L, pe motiv ca Legea fundamentala prezuma caracterul licit al averii, deci nu poate fi confiscata decat daca se dovedeste in instanta ca a fost obtinuta ilegal.

Varianta avansata de Predoiu ar fi confiscarea doar in cazul averilor ilicite, ca si pana acum, iar pentru cele nejustificate sa se aplice o cota foarte mare de impozitare, metoda care nu incalca Constitutia. Ministrul a declarat ca nu exista inca un proiect concret in acest sens, intrucat va trebui sa se consulte cu Ministerul Finantelor pentru a respecta Codul fiscal.

Premierul Tariceanu, la randul sau, a sustinut propunerea lui Predoiu, cu rezerva ca viitorul act normativ sa nu fie promovat ca ordonanta de urgenta.

"Nu vreau sa mergem pe OUG, pentru a nu se spune ca vrem sa albim averile nejustificate ale demnitarilor", a explicat Tariceanu. Premierul a completat ca va avea consultari cu partidele politice, dupa care supraimpozitarea averilor nejustificate sa fie promovata printr-un proiect de lege.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: