Seful CNVM: institutia nu a primit solicitari de autorizare a tranzactiilor in lipsa

Data publicarii: 12-06-2008 | Bursa

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a primit nicio solicitare de autorizare a tranzatiilor in lipsa, pentru ca exista o reticenta din cauza gradului de risc mai mare, desi acestea sunt reglementate, a declarat presedintele CNVM, Gabriela Anghelache.

"Nu am avut in niciun moment intentia sa blocam derularea acestor tranzactii, ele sunt reglementate si nimeni nu ne-a adus acuzatia ca din vina noastra aceste tranzactii nu sunt posibile. Practic nu s-au implementat", a spus Anghelache.

Ea a adaugat ca gradul de risc mai ridicat al cestor tipuri de tranzactii a generat o reticenta din partea intermediarilor.

"Trebuie sa existe mecanisme suficient de flexibile, care sa asigure derularea normala a tranzactiilor, pentru ca, daca se intampla ceva din punctul de vedere al intermediarilor care au acceptat tranzactiile, cineva trebuie sa aiba capacitatea de a asigura finalitatea", a explicat presedintele autoritatii de supraveghere a pietei de capital.

In mai, Ovidiu Sergiu Pop, presedintele Depozitarului Central, spunea ca investitorii vor avea parte, din a doua parte a acestui an, de implementarea sistemului de vanzare in lipsa (short-selling) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), si totodata emitentii de la BVB vor beneficia de conturi globale.

Vanzarea in lipsa (short-selling) este o tehnica de tranzactionare care presupune vanzarea de actiuni pe care investitorii nu le detin, acestea fiind impumutate de la broker sau de la alt investitor.

Vanzarile in lipsa vor putea aduce castiguri si atunci cand cotatiile actiunilor scad, deoarece investitorul mizeaza ca va cumpara actiunile, pe care le-a imprumutat, la un pret mai mic.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: