Introducerea Solvency II va avea un impact semnificativ doar asupra marilor firme de asigurari

Data publicarii: 12-06-2008 | Finante-Banci

Sistemul de supraveghere se va schimba radical odata cu introducerea directivei europene Solvency II, ce presupune stabilirea pe fiecare risc a rezervelor si care va avea un impact mai mare asupra companiilor din Top 10, detinute de mari grupuri europene, a spus joi presedintele CSA

"Cele mai afectate de acest sistem vor fi societatile de asigurari mari, deoarece firmele mici si-au cam facut portofoliul propriu si nu se vor confrunta cu schimbari importante", a mentionat Toncescu.

Seful CSA a adaugat ca societatile de asigurare romanesti controlate de grupuri europene detin 79% din piata asigurarilor, dupa volumul de prime brute subscrise anul trecut.

Societatile mici sunt pe un segment restrans de piata, iar impactul acestei directive asupra lor nu va fi important, intrucat acestea au un portofoliu restrans, a precizat Toncescu.

Ea a mai spus ca, odata cu introducerea acestei directive, protectia consumatorului va fi mult mai sigura comparativ cu toate celelalte sisteme de solvabilitate, deoarece Solvency II inseamna stabilirea pe fiecare risc a rezervelor si tot ceea ce implica riscul respectiv.

"Probabil unele societati trebuie sa se capitalizeze, insa mai este suficient timp pana se va introduce directiva Solvency II, avand in vedere ca ultima hotarare luata la Comisia Europeana a stabilit ca data octombrie 2012", a mai spus Toncescu.

Pentru introducerea acestei directive, Toncescu a precizat ca arbitrul asigurarilor va avea ca principal obiectiv pregatirea jucatorilor din piata pentru a trece la noul sistem, printr-un program special.

Ea a amintit ca piata asigurarilor din Romania ar putea ajunge la 7,5 miliarde de euro in urmatorii zece ani.

Directiva Solvency II a Uniunii Europene va institui un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementari privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societatilor de asigurari.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: