Moody's: dobanda cheie actuala a BNR ar putea fi suficient de ridicata pentru controlarea inflatiei

Data publicarii: 12-06-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat, deja, foarte mult dobanda cheie si e posibil ca nivelul actual sa fie suficient de inalt pentru a contribui la temperarea inflatiei din Romania, daca nu apar alte socuri, a declarat analistul Moody's, Dietmar Hor Nung.

"Cred ca rata dobanzii din Romania este destul de mare si daca inflatia incepe sa se tempereze mai puternic, asa cum am vazut ca s-a intamplat in mai, 9,75% ar putea fi nivelul maxim al acestui an. Decizia apartine, insa, Bancii Nationale a Romaniei si depinde de conditiile economice", a adaugat Hor Nung, care detine functia de vicepresedinte senior analist pe segmentul riscurilor de tara de la Moody's Germania.

BNR a majorat rata dobanzii de politica monetara de cinci ori consecutiv, incepand din octombrie 2007, de la 7% la 9,75% pe an.

Inflatia anuala s-a temperat usor in luna mai la 8,46%, de la 8,62% in aprilie. In luna martie, inflatia anuala se accelerase pana la 8,63%, nivel nemaiatins din ianuarie 2006.

Referitor la ritmul rapid de crestere a creditarii din Romania, care reprezinta unul dintre principalele motive de ingrijorare pentru agentiile de rating cu privire la stabilitatea economiei romanesti, Hor Nung a explicat ca, pe langa eventualele masuri ce ar putea fi impuse de BNR, bancile comerciale ar trebui sa impuna, ele insele, conditii mai restrictive de creditare.

"Romania are nevoie de ajustari, inclusiv pe parte de creditare, iar bancile trebuie sa ia in calcul acest lucru. Daca s-ar opri, insa, brusc, ar fi dezastruos", a adaugat Hor Nung.

In ciuda crizei financiare la nivel mondial si a scumpirii creditului in lei, dupa majorarea cu 2,75 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara a BNR, creditul neguvernamental a continuat sa creasca intr-un ritm sustinut in Romania, cu rate anuale de peste 60% in primele luni ale acestui an, potrivit statisticilor bancii centrale.

Hor Nung a mai spus ca Moody's are, in continuare, ca scenariu de baza o aterizare usoara (soft landing) pentru economia Romaniei, luand in calcul si ultimele cifre despre cresterea economica si despre inflatie.

In primul trimestru al acestui an, produsul intern brut (PIB) a fost de 86,7 miliarde lei (23,5 miliarde euro), in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, peste asteptarile analistilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: