Proiectele depuse pentru Programul Operational Regional depasesc valoarea fondurile europene

Data publicarii: 02-07-2008 | Economie

Valoarea proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii regionale si locale aflate in evaluare depaseste cu 324 milioane euro valoare fondurilor europene acordate pentru acest sector in cadrul Programului Operational Regional (POR), a anuntat ministrul Laszlo Borbely.

"Se vorbeste de faptul ca nu absorbim bani de la Uniunea Europeana. Anul trecut a fost un an de pregatire, iar de acum incepem sa incheiem contracte si sa facem plati. Cel putin in cazul POR, fondurile europene s-ar putea sa nu fie atat de multe in comparatie cu solicitarile (...). Valoarea alocata pentru Axa 2 de infrastructura regionala si locala este de 876 milioane euro. Valoarea proiectelor depuse pana la aceasta ora si aflate in evaluare este de aproximativ 1,2 miliarde de euro. Deja proiectele depuse pana acum depasesc valoarea alocata pe cei sapte ani", a declarat ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely.

El a mentionat ca in cadrul domeniilor majore de interventie cu depunere continua, se afla in proces de evaluare si contractare 163 de proiecte in valoare totala de 1,505 miliarde euro.

Oficialul MDLPL a mai spus ca in cadrul domeniului major de investitie 4.3 "Sprijinirea microintreprinderilor", care a avut termen limita de depunere a proiectelor 16 iunie, au fost depuse 776 de proiecte in valoare de 116 milioane euro.

Conform ministrului Borbely din cele sase axe ale POR mai sunt de lansat cereri pentru Axa 1 si se estimeaza ca lansarea acesteia pentru polii de dezvolare urbana va avea loc in luna iulie.

De asemenea, pentru domeniul 5.3, promovarea si cresterea potentalului turistic al Romaniei, cererea de proiecte va fi lansata dupa aprobarea de catre Ministerul Economiei si Finatelor a ordinului comun de cheltuieli eligibile in cadrul acestui domeniu.

Laszlo Borbely a precizat ca pentru anul 2008 sunt estimate plati in valoare 24 milioane euro, reprezentand prefinantare pentru contractele incheiate in cadrul Axei 2 si 6,9 milioane euro reprezentand prefinantare si rambursari in cadrul Axei 6.

Potrivit datelor MDLPL, pana la aceasta data, in cadrul POR au fost incheiate doua contracte la Axa 2 privind infrastructura locala si regionala, in valoare de 36,2 milioane euro si 10 contracte in cadrul Axei 6, asistenta tehnica, in valoare de 12,1 milioane euro. In perioada urmatoare, vor mai fi incheiate inca 12 contracte in cadrul Axei 2, in valoare de 123,8 milioane euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: