Bancile, obligate la comisioane nemodificabile ca valoare

Data publicarii: 02-07-2008 | Finante-Banci

Bancile ar putea fi obligate prin lege la stabilirea unor comisioane nemodificabile ca valoare, fixe sau procent, pe toata durata derularii unui contract de credit. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a anuntat ca va initia o lege cu masuri de protectie a consumatorilor de servicii financiare, atat in cazul comisioanelor cat si a dobanzilor.

Potrivit presedintelui ANPC, Dan Vlaicu, legea va stabili formule clare si transparente de calcul al dobanzii variabile. Dobanzile practicate de banci pentru fiecare credit in parte ar urma sa fie formate din dobanda de baza a acelei banci plus o marja de profit si risc, nemodificabila. Pentru modificarea dobanzii de baza, banca ar urma sa fie obligata sa notifice clientul prin extrasul de cont, iar clientul va avea optiunea sa accepte majorarea dobanzii sau sa ramburseze integral creditul si sa il transfere la o alta banca.

"Legislatia este saraca in modul de stabilire a dobanzilor variabile, bancile maresc dobanzile variabile dupa cum vor, percepand dobanzi mici pentru noii clienti, dar marind dobanzile pentru clientii vechi", a explicat Vlaicu.

Dobanzile ar urma sa fie formate din dobanda de baza a bancii plus o marja de profit si risc, nemodificabila. Pentru modificarea dobanzii de baza, banca ar urma sa fie obligata sa notifice clientul prin extrasul de cont, iar clientul va avea optiunea sa accepte majorarea dobanzii sau sa ramburseze integral creditul si sa il transfere la o alta banca. 
 
Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: