Un consultant de executive search poate castiga 10.000 de euro

Data publicarii: 02-07-2008 | HR/Cariere

Salariul lunar al unui consultant de executive search se ridica, in Romania, la circa 1.500-2.000 de euro, la care se adauga bonusurile primite pe proiecte care variaza intre 15% si 25% din valoarea proiectului respectiv, potrivit companiilor de executive search de pe piata. Astfel, consultantii din acest business pot castiga chiar si 10.000 de euro pe luna, estimeaza Mihaela Dabija, consultant pentru compania de executive search Stanton Chase Romania.

Potrivit unui sondaj realizat pe piata de catre compania de executive search EMA Partners Romania, un consultant avand intre un an si cinci ani experienta primeste un salariu de 700-1.200 de euro, bonusarea crescand venitul fix cu 400 pana la 1.000 de euro. Valoarea medie a bonusurilor este de 10-15% din valoarea incasata a proiectelor, conform EMA Parteners. Astfel, in medie, venitul unui consultant este de 1.500-2.000 de euro net, salariul minim situandu-se la circa 400 de euro, cel maxim urcand pana la 3.000 de euro.

Valorile salariale din Romania, sunt, insa, mult in urma celor din vestul Europei, in conditiile in care consultantii locali nu au profilul de senior cu 20-30 de ani de experienta pe care il au cei din economiile dezvoltate din Europa. "Un alt motiv al diferentelor de castig dintre consultantii de executive search din Romania si cei din vestul Europei este nivelul diferit al onorariilor oferite. Daca in Germania se recruteaza un profil de 150.000 de euro anual, valoare care se situeaza in zona medie, consultantii din Germania primesc un onorariu de 45-50.000 de euro, in timp ce in Romania consultantii au foarte rar acces la astfel de profile", spune Rudolf Fedorovici. Consultantii Europei de Vest sunt platiti foarte bine, pentru ca sunt parteneri in firmele in care lucreaza.

In Romania, cei mai multi consultanti sunt middle-manageri si nu au inca profile de seniori, explica Fedorovici. Exceptiile sunt firmele mari care nu au facut rabat de la standardele de calitate si au recrutat consultanti cu experienta de nivel senior, chiar daca Romania are nevoie de head-hunting relativ scazute.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: