Banca Mondiala creeaza doua fonduri de investitii pentru mediu

Data publicarii: 02-07-2008 | Mediu

Banca Mondiala a anuntat crearea a doua fonduri de investitii pentru mediu (CIF), in care urmeaza sa fie investite 5 miliarde dolari in urmatorii trei ani, pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa reduca emisiile de gaze de sera si sa se adapteze la schimbarile climatice, scrie AFP.

"Credem ca cele doua fonduri vor avea un impact semnificativ in atragerea altor finantari ", in scopul de a lupta impotriva incalzirii globale, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, in cadrul unui comunicat.

Acesta a spus ca mizeaza in egala masura pe "noile abordari" ale lupte impotriva schimbarii climei,  de la agricultura la gestiunea apei, de la transporturi la dezvoltarile urbane si de la biodiversitate la accesul la energie.

Unul dintre fonduri, intitulat Fondul pentru tehologia curata, urmareste sa ofere finantare pe scara larga pentru investitii in  tarile in curs de dezvoltare, in proiecte energetice cu consum redus de hidrocarburi, in scopul de a reduce emisiile de gaze de sera.

Cel de-al doilea, Fondul strategic pentru clima, "va fi mai mare si mai flexibil", si va viza finantarea programelor de testare a metodelor inovative de combatere a schimbarii climatice.

Fondurile de investitii sunt rezultatul a sase luni de consultari, lansate in paralel cu conferinta de la Bali, intre contributori si  posibilii beneficiari, cu prticiparea Natiunilor Unite,a altor banci de dezvoltare multilaterala, a organizatiilor non-guvernamentale si a sectorului privat.

Primele proiecte ar trebui sa fie selectate pana la sfarsitul anului.

Administratia americana a salutat infiintarea acestor fonduri penrtu a putea combate saracia si incalzirea globala.

Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a solicitat Congresului doua miliarde dolari, pentru urmatorii trei ani, pentru ca fondurile sa poata sa isi inceapa imediat actiunile ce vizeaza reducerea emisiilor de gaze de sera in statele in curs de dezvoltare, a declarat sub-secretarul de stat american al Trezoreriei, David McCormick.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: