Barroso sustine un tarif social la energie pentru persoanele sarace din UE

Data publicarii: 07-07-2008 | International

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a pledat duminica intr-o publicatie germana pentru o reducere a tarifelor la consumul de energie casnica in cazul categoriilor defavorizate ale populatiei din Europa, pentru a face fata cresterii pretului la energie, relateaza AFP.

"Statele membre UE pot avea grija ca grupurile de populatie cu cele mai mici venituri sa nu fie private (de energie -n.r.) si ar trebui sa actioneze in acest sens", a declarat Barroso pentru cotidianul Bild am Sonntag. Un tarif social care sa acopere nevoile de baza in planul consumului de energie ar fi, de exemplu, o solutie buna", a spus presedintele Comisiei Europene, subliniind insa ca nu exista "un remediu universal" pentru problemele energetice.

Pe de alta parte, presedintele CE a reamintit Germaniei importanta energiei nucleare ca mijloc de lupta impotriva cresterii preturilor la energie. "Stim ca energia nucleara este un subiect delicat in Germania. Pe de alta parte, tot mai multe tari vad in domeniul nuclear o solutie - cel putin provizoriu - pentru a opri schimbarile climatice si pentru a ne reduce dependenta in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaz si petrol", a precizat Barroso.

Precedentul guvern de stanga al fostului cancelar Gerhard Schroder a decis inchiderea tuturor centralelor nucleare pana in 2020. Desi favorabila unei reabilitari a domeniului nuclear, cancelarul conservator Angela Merkel este constransa de un acord cu social-democratii (SPD), parteneri in coalitie, sa onoreze aceasta decizie pana la incheierea mandatului legislativ actual, in toamna anului 2009.

"Mizam pe energiile regenerabile si nu pe cele nucleare", a declarat la randul sau pentru Welt am Sonntag ministrul german al transporturilor si urbanismului, Wolfgang Tiefensee, membru al Partidului Social-Democrat. El a anuntat construirea a 30 de parcuri eoliene in Marea Nordului si Marea Baltica pana in 2030.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: