Uniunea Europeana vrea sa inaspreasca reglementarile impuse agentiilor de rating

Data publicarii: 08-07-2008 | International

Uniunea Europeana va face, marti, primul pas catre inasprirea reglementarilor impuse agentiilor de rating, prin sustinerea cererilor de inregistrare a acestora si prin a le face raspunzatoare in fata unor organisme de supraveghere a pietelor financiare, arata Financial Times.

Ministrii de finante din cele 27 de tari ale Uniunii sunt asteptati sa sustina pozitia comisarului european pentru piete interne, Charlie McCreevy, ce considera ca sistemul de auto-reglementare voluntara practicat de agentii s-a dovedit ineficient.

Guvernele Uniunii Europene, Comisia Europeana si multi membri ai parlamentului european inpartasesc ideea ca agentiile de rating au contribuit la turbulentele din pietele financiare incepute anul trecut, prin subestimarea riscurilor anumitor produse structurate de creditare.

Moody's, Standard & Poor's si Fitch, principalele agentii de evaluare financiara, trebuie deja sa se inregistreze in Statele Unite, potrivit unei cerinte introduse anul trecut, ce supune agentiile supravegherii Comisiei pentru Schimburi si Valori Mobiliare.

Agentiile accepta cererea de inregistrare in Europa, insa sunt ingrijorate ca incercarea Uniunii Europene de a impune o reglementare mai dura ar putea duce la reguli diferite de cele din Statele Unite, si astfel la un tratament inegal al activitatii lor in marile centre financiare din lume.

"Pietele de capital sunt globale. Intelegem nevoia de supraveghere, insa aceasta ar trebui sa fie consistenta la nivel mondial", a declarat un oficial din cadrul unei agentii de rating. "Europa este o piata ce a devenit mare si sofisticata, si se simte nevoia unei supravegheri separate", a subliniat acesta. 

McCreevy planuieste sa isi prezinte propunerea pentru inregistrarea, supravegherea externa si reformarea guvernarii corporatiste a agentiilor de rating, in octombrie, in vederea transformarii rapide in legi cu ajutorul guvernelor europene si al parlamentului european.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: