Medicii romani pot castiga peste 6.000 de euro in Norvegia

Data publicarii: 08-07-2008 | HR/Cariere

Angajatii romani din domeniul medical pot castiga, in Norvegia, salarii care variaza intre 3.200 si 6.000 de euro, in functie de gradul de specializare pe care il au, la care se aduga un extra bonus de pana la 200%, potrivit companiei romano-norvegiene de recrutare Noro Consulting Services.

"Asistentele medicale pe care le recrutam pentru aceasta tara au un salariu, la inceput, de 3.200 de euro, iar medicii, in functie de specializare, au salariu de pornire de 6.000 de euro pe luna. Veniturile acestora pot creste considerabil, pentru ca, pe langa salariul net, pot primi un extra bonus de pana la 200% pentru garzi si orele lucrate in weekend", spune Alina Dima, general manager al Noro Consulting Services.

Potrivit acesteia, in Norvegia sunt legi foarte precise pentru angajatori, in ceea ce priveste sistemul salarial si mediul de lucru. Firmele sunt foarte atente la siguranta si sanatatea angajatilor la locul de munca. In aceasta tara, salariul mediu pe economie pentru domeniul sanatatii si cel al serviciilor sociale este de 3.700 de euro pe luna.

"Pe langa salariul net negociat, cei selectionati mai pot beneficia, in prima faza, de plata biletului de avion si de cazare", sustine Alina Dima.

Cele mai mari salarii pentru cadrele medicale inregistrate in Norvegia sunt in clinicile private, unde veniturile le depasesc pe cele din sectorul de stat. De asemenea, castigul difera in functie de clinica, dar si de oras.

"Orasele cu cele mai mari salarii din domeniul medical sunt Oslo, Bergen si Stavanger, clinicile private din aceste locatii ofera cele mai mari salarii, noi nu recrutam insa in acest sector, deoarece este extrem de greu de obtinut recunoasterea diplomelor, iar angajatorii cer personalului medical sa vorbeasca limba norvegiana", adauga Alina Dima.

Potrivit specialistilor in recrutare, desi se pleaca foarte greu, deoarece conditiile sunt extrem de stricte, foarte multi angajati romani din sectorul medical aplica pentru astfel de posturi in strainatate. In prezent, personalul medical face parte din categoria fortei de munca care pleaca in numar destul de mare sa lucreze in alte state pentru un salariu mai mare.

In opinia consultantilor HR, salariile pe care medicii le pot primi in strainatate sunt incomparabile cu cele oferite la noi. In Romania, salariul lunar al unui medic rezident variaza intre 400 si 600 de euro, venitul unui medic care lucreaza in vanzari poate atinge 1.300 de euro pe luna, in timp ce salariul unui manager de spital de mici dimensiuni variaza intre 800 si 1.200 de euro pe luna.

Compania Noro Consulting Services a mai furnizat personal calificat in Suedia, Norvegia si Danemarca, pentru posturi din domeniul IT, petrol si gaze si constructii.

Noro Consulting Services este o companie romano-norvegiana care ofera servicii de consultanta si recrutare pentru piata din Romania si din Scandinavia. Pe plan local, are un birou in Capitala, iar in curand il va inaugura pe cel de-al doilea. Echipa Noro Consulting este formata din cinci HR senior consultants si peste 30 de colaboratori, din cadrul unor firme de recrutare din nordul si vestul tarii.

Principalii competitori pe piata locala ai companiei Noro Consulting Services sunt firmele Hill International, Grafton Recruitment si Hudson.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: