Cat castiga CEO-ul nr. 1 din Romania

Data publicarii: 09-07-2008 | HR/Cariere

Pachetul salarial al directorului general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe, este unul dintre cel mai bine pastrate secrete ale companiei nr. 1 din Romania, din punct de vedere al cifrei de afaceri si al profitului net.

Castigurile Marianei Gheorghe si ale celorlalti membri din boardul Petrom, care include si patru austrieci, un maghiar si un britanic, sunt, in acest moment, clasate de oficialii firmei listate pe bursa ca "informatii confidentiale". 52 de administratori si directori, lista pe care se afla si primii sapte oameni din Petrom, au primit, in 2007, salarii de 8,7 mil. lei (2,62 mil. euro), potrivit ultimului raport anual al companiei. Spre comparatie, seful direct al Marianei Gheorghe, Wolfgang Ruttenstorfer - presedintele OMVsi al CA al Petrom, a incasat 2,195 mil. euro in 2007, din care 600.000 de euro inseamna remuneratia fixa (adica 50.000 de euro pe luna), restul insemnand bonusurile de performanta (1,4 mil. euro), contributii la fondul de pensii (145.000 de euro) si alte beneficii (masina de serviciu, polita de asigurare si cheltuieli rambursabile, in valoare totala de 8.000 de euro).

Potrivit unei surse din interiorul companiei, salariul lunar al Marianei Gheorghe se situeaza la circa 15.000 de euro, in conditiile in care pachetul sau cuprinde bonusuri de performanta (care, la nivelul top managementului OMV, este de circa 2,2 ori mai mare decat salariul de baza), plus stock options (pachet de actiuni ale firmei). Experti din industria de executive search, contactati de Business Standard, estimeaza ca pachetul lunar al CEO-ului Petrom ajunge la 35.000-40.000 de euro. Sursele citate sustin ca unii expati din conducerea Petrom castiga chiar cu 20-25% mai mult decat Mariana Gheorghe.

Business Standard