BNR vrea ca solicitantii de credite sa treaca testul de stres

Data publicarii: 09-07-2008 | Finante-Banci

Vesti proaste, in plina canicula! Dupa ce am aflat ca energia termica s-a scumpit, Banca Nationala anunta noi modificari. BNR vrea sa impuna alte reguli pentru romanii care vor sa ia credite de la banci. Daca se schimba regulamentul de creditare, asa cum doreste Banca Nationala, cei care merg sa ceara un imprumut vor fi evaluati nu pe baza veniturilor actuale, ci pe baza veniturilor declarate la fisc, din anul precedent.

In plus, solicitantii trebuie sa treaca testul de stres. Un test pe care il fac angajatii bancii, ca sa vada cum reactioneaza viitorul client in cazul in care se modifica foarte mult dobanda sau comisioanele.

Acest lucru va fi posibil insa doar daca se vor obtine de la client documente care sa dovedeasca un caracter de continuitate a acestor venituri. Regula nu se va aplica in cazul veniturilor exceptate de lege de la obligatia de plata a contributiilor fiscale.

Modificarile prevad ca bancile vor calcula gradul de indatorare al clientilor pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, in anul anterior, si nu doar in functie de adeverinta de salariu sau alte documente, cum se intampla in prezent.

Antena 3