Adrian Vasilescu: Viteza de credit este in criza, nu sistemul bancar

Data publicarii: 10-07-2008 | Finante-Banci

BNR vrea sa modifice regulamentul prin care se acorda creditele. Dupa noile reguli, bancile vor lua in calcul venituri cu cel mult 20% mai mari decat cele declarate la Fisc, in anul precedent. "Nu sistemul bancar este in criza, ci viteza de credit", a declarat directorul directiei Comunicare din BNR, Adrian Vasilescu. Vasilescu a declarat ca BNR era obligata sa introduca un astfel de regulament, in conditiile in care creditele de consum au cunoscut o rapiditate de dezvoltare ce risca sa iasa de sub control.

Directorul directiei de Comunicare din BNR a anuntat insa ca, de acum inainte, cei care vor sa isi faca credit trebuie sa aduca fisa fiscala eliberata de angajator, si nu o adeverinta ridicata de la Fisc. Veniturile ocazionale nu se iau in calcul, ci doar cele pe o perioada mare. Exceptie fac drepturile de autor. "Impozitul platit la Fisc este lucrul cel mai verificabil", a adaugat Vasilescu.

De cealalta parte, ziaristul Radu Preda, a declarat ca masura BNR poate avea doua scopuri: sa determine bancile comerciale ca, in goana lor dupa profit, sa se uite cu mai multa grija la nivelul creditelor neperformante sau reducerea de consum. Daca BNR s-a oprit asupra celei de-a doua variante, atunci "s-a ales o solutie birocratica", avertizeaza Radu Preda.

De aceeasi parere este si analistul economic Ilie Serbanescu. "Apelul la Fisc este greoi si nu stiu daca oprirea creditului este intentia BNR", a precizat el. Cu toate astea, Serbanescu atrage atentia ca "economia din Romania a ajuns complet dezarticulata, si asta din cauza vitezei prea mari a creditului, cu care niciun proces economic nu poate tine pasul".

"Ceva trebuie facut ca acestei viteze prea mari sa i se puna calus. (...) Trebuie ales acum intre Romania si profiturile bancilor. Probabil, daca comunitatea bancara va fi responsabila, va trebui sa gaseasca o solutie impreuna cu BNR", sustine Ilie Serbanescu.

Antena3