Bancherii critica noul regulament de creditare propus de BNR

Data publicarii: 10-07-2008 | Finante-Banci

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea considera timpul in care se afla in dezbatere publica proiectul ca fiind extrem de scurt. Totodata, el a declarat ca numarul celor care reusesc sa pacaleasca bancile prin adeverinte false a scazut foarte mult in ultima perioada.

Pe de alta parte, directorul de retail al Bancii Transilvania, Gabriela Nistor spune ca aplicarea unor astfel de norme nu ar face altceva decat sa ingreuneze relatia client-banca.

"Termenul de 16 iulie pentru o asemenea norma mi se pare putin cam scurt, mai ales ca este perioada de vara. Trebuie sa recunoastemn ca nu este cea mai buna perioada in care sa ne strangem sa discutam. Comunitatea bancara va exprima un punct de vedere cat de curand", a spus Ghetea.

Numarul celor care folosesc adeverinte false pentru a contracta un credit bancar s-a redus simtitor in ultima perioada mai spune presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

"Ca presedinte al CEC va spun ca a existat o tendinta la un moment dat ca foarte multe persoane sa incerce sa prezinte la banca adeverinte false, adeverinte cu sume umflate in mod artificial, chiar de catre cei care le-au stampilat si le-au emis. Comunitatea bancara a reactionat destul de repede si acum, in majoritatea bancilor se cere nu numai adeverinta de venit ci si copie dupa cartea de munca, se fac si verificari la firma. Deci s-a redus drastic numarul celor care reusesc sa pacaleasca banca", a subliniat Radu Gratian Ghetea.

Efectele aplicarii noilor norme pe care le-a propus BNR-ul nu vor fi importante considera bancherii si vor duce, cel mult, la o ingreunare a relatiilor cu banca.

"Probabil ca se va reusi o anumita reducere a tempo-ului de crestere, dar in niciun caz nu se va reduce cresterea, adica nu se va stopa cresterea, nu se va ajunge la un trend negativ in ritmul creditarii", mai avertizeaza presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Business Standard