Contabilii romani, mai prost platiti decat cei din Ungaria si Lituania

Data publicarii: 10-07-2008 | HR/Cariere

Un senior contabil cu experienta castiga, in Romania, 1.800 de euro pe luna, mai mult decat in Bulgaria, dublu fata de Moldova, dar mai putin decat in Ungaria si Lituania, potrivit specialistilor in recrutare.

"Salariul unui contabil senior cu trei-cinci ani experienta variaza intre 1.400 si 1.800 de euro net pe luna, in functie de industrie si de complexitatea postului. Desigur, salariul este insotit de un pachet de beneficii oferite de angajator", spune Florin Ochiana, country manager al companiei de recrutare Grafton Recruitment.

Salariile pentru o astfel de pozitie in Lituania sunt aproape duble, fata de cele de pe piata locala, un senior contabil lituanian castiga lunar un salariu care poate ajunge la 3.000 de euro. Potrivit biroului Grafton din Ungaria, companiile din aceasta tara isi platesc sefii contabili cu salarii care pot atinge 2.000 de euro pe luna.

"In Ungaria, salariile pentru pozitiile de senior contabili variaza intre 1.800 si 2.000 de euro pe luna, in cadrul companiilor care au ca cerinta obligatorie limba engleza. In firmele unde aceasta cerinta nu este obligatorie, salariul este undeva la 1.400 de euro pe luna, bineinteles, acesta este insotit si de alte beneficii", explica Florin Ochiana. Desi in ultimii ani, pe piata locala s-a inregistrat cea mai mare crestere salariala, comparativ cu celelalte state din regiune, nivelul salarial din Romania este inca sub cel inregistrat in unele dintre tarile vecine.

De exemplu, nivelul salarial din Romania este sub cel din Ungaria, in ciuda faptului ca in intervalul 2006-2007, potrivit studiului PayWell, realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers, salariile din Romania au crescut, cu 18%, in timp ce salariile din Ungaria au inregistrat o crestere de doar 6,6%. Potrivit Danielei Necefor, managing partner al companiei de recrutare Total Business Solution, doar Bulgaria si Moldova se numara printre tarile din regiune unde salariile senior contabililor sunt mai mici decat la noi.

"Salariile senior contabililor au crescut mult in ultima perioada, acestia sunt extrem de cautati, iar salariile pe care le primesc depasesc 1.700 de euro pe luna. In Bulgaria, salariul pentru un astfel de post este de maximum 1.500 de euro, iar in Moldova, unde salariile sunt in general mici, acesta nu depaseste 600 de euro", spune Necefor. In ceea ce priveste pachetele de beneficii oferite in regiune, acestea nu difera de cele oferite de firmele de pe piata locala, pachetele includ, de regula, asigurare medicala, masina de serviciu, tichete de masa etc.

Business Standard