Insusirea limbilor straine este necesara pentru dezvoltarea afacerilor

Data publicarii: 12-07-2008 | Afaceri

Invatarea limbilor straine, atat de catre patronat, cat si de catre angajati, este necesara pentru dezvoltarea afacerilor, arata un raport prezentat, vineri, la Bruxelles, de Comisia Europeana (CE).

Raportul a fost prezentat in cadrul Forumului intreprinderilor privind multilingvismul, condus de comisarul european Leonard Orban. 

Tinta raportului a fost impactul competentelor lingvistice asupra comertului si asupra locurilor de munca in Uniunea Europeana (UE), care permit societatilor comerciale sa aiba acces la piete si oportunitati de afaceri noi. Concluzia CE este ca toate statele membre ale UE trebuie sa promoveze activ invatarea formala si informala a mai multor limbi straine, deoarece sectorul economic are nevoie de o forta de munca tot mai diversificata. In acest context, competenele lingvistice sunt cruciale, daca forta de munca din viitor va dori sa-si stabileasca resedinta in alta tara decat cea natala.

Pentru a demonstra importanta studierii limbilor straine, s-a mai aratat ca Europa risca sa-si piarda competitivitatea, avand in vedere ca economiile emergente, in special din Asia si America Latina, acumuleaza rapid competente lingvistice solide, impreuna cu alte calificari necesare pentru o concurenta de succes.

"Acest raport sustine cauza adoptarii multilingvismului in societatile comerciale europene, demonstrand felul in care diversitatea lingvistica si investitia in competente lingvistice si interculturale se pot transforma intr-un real capital care genereaza prosperitate si beneficii pentru toti", a declarat comisarul pentru multilingvism, Leonard Orban.

O alta concluzie a raportului CE este aceea ca strategiile lingvistice trebuie sa fie insusite la cel mai inalt nivel managerial, in societatile comerciale de pe continent. Astfel, se pot face investitii pentru invatarea de limbi straine sau pentru a angaja vorbitori nativi, dar si pentru a asigura o buna comunicare multilingva, prin intermediul internetului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: