Epoca euro se apropie de sfarsit

Data publicarii: 15-07-2008 | Finante-Banci

Pentru prima data de la aparitia euro, fondurile de obligatiuni, bancile de investitii si marile companii ale lumii anticipeaza o apreciere de durata a dolarului fata de moneda europeana, noteaza Cotidianul.

Moneda europeana va intra, pentru prima data in ultimii trei ani, intr-o perioada de depreciere fata de dolar, noteaza Bloomberg. Informatia se bazeaza pe estimarile managerilor mai multor fonduri de obligatiuni, banci de investitii si companii internationale care apreciaza ca euro ar putea pierde pana la 5% fata de dolar, pana la finele acestui an urmand ca la mijlocul lui 2009 deprecierea sa ajunga la peste noua procente.

Explicatia managerilor si analistilor chestionati de Bloomberg vizeaza in primul rand dobanda stabilita de Banca Centrala Europeana (BCE) care ar putea fi redusa pentru prima data din 2005. "Un numar din ce in ce mai mare de investitori importanti la nivel mondial apreciaza ca reducerea cresterii economice in Europa va fi mai severa decat in Statele Unite, fapt care va forta BCE sa mentina sau sa reduca dobanda de politica monetara chiar la sedinta din aceasta luna", arata Bloomberg.

Bill Gross, managerul celui mai mare fond de obligatiuni din lume, isi construieste strategia luand in consideratie o apreciere a dolarului fata de euro pentru prima data de la aparitia monedei europene in 1999. "Este posibil sa fi ajuns la un punct in care euro nu prea mai are pe ce sa se bazeze", spune Emanuele Ravano, directorul de strategie al Gross's Pacific Investment Management Co. in Europa.

Compania manageriaza fondul Pimco Total Return, ale carui active se ridica la 129 de miliarde de dolari. "Euro este mai mult decat supraevaluat in acest moment. Ar putea sa scada serios fata de dolar in urmatoarea perioada", spune Ravano. De la lansarea sa in 1999, euro a castigat 30 de procente fata de dolar, fapt care il determina pe analistul fondului american sa afirme ca o scadere fata de dolar este aproape iminenta.

Alti investitori au opinii chiar mai radicale. "Nu suntem departe de punctul in care euro va capitula", apreciaza Mitul Kotecha, seful diviziei din Londra a bancii de investitii Credit Agricole, a doua banca din Franta ca marime. "Sunt semne clare ale unei incetiniri a economiei europene", spune Robert Sinche, seful trezoreriei Bank of America Corporation. "Investitorii ar trebui sa vanda euro si sa cumpere dolari", noteaza acesta intr-o insemnare datata 11 iulie 2008.

Analistii chestionati de Bloomberg spun ca valoarea reala a cursului euro/dolar este undeva la 19 procente mai jos decat in momentul actual. "La nivelul actual, euro este o moneda ingrozitor de scumpa. Noi vedem o valoare corecta a cursului la 1,30 dolari pentru un euro (n.r. - fata de 1,59 cat este in acest moment)", apreciaza Stephen Jen, sef de trezorerie la Morgan Stanley si fost economist al Rezervei Federale Americane (FED).

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: