Romania, prima la salariul in plic

Data publicarii: 16-07-2008 | Economie

Aproape 50% din populatia ocupata a Romaniei munceste informal, prin ocolirea legislatiei romanesti, potrivit unui raport international.

Veniturile nedeclarate, firmele si angajatii neinregistrati, platile salariale "in plic", agricultura de subzistenta sau serviciile domestice (cum ar fi bonele si menajerele), ca forme ale muncii informale, plaseaza Romania in topul statelor europene. Potrivit raportului de tara asupra ocuparii informale lansat, ieri, de Centrul de Dezvoltare (DEV) al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), formata din reprezentanti ai 30 de guverne din lume, in jur de 50% din populatia ocupata a tarii noastre munceste fara a indeplini toate obligatiile legale.

Fenomenul se regaseste mai ales in sectoare cum ar fi cel al comertului cu amanuntul, transporturilor, constructiilor, serviciilor de reparare si intretinere, agriculturii, hotelurilor si restaurantelor, dar si in cel al administratiei publice, al sanatatii si al educatiei, potrivit ultimului studiu al Institutului de Statistica.

In plus, Eurobarometrul Comisiei Europene din 2007, citat in raport, arata ca 23% dintre salariatii romani intervievati au declarat ca angajatorul le-a platit intregul salariu sau o parte a acestuia "in plic", fara a-l declara la autoritatile fiscale si de securitate sociala. Procentul plaseaza Romania pe primul loc in UE, urmata de Letonia, Bulgaria si Lituania.

Theodora Xenogiani, unul dintre expertii DEV, spune ca exista doua categorii de grupuri supuse ocuparii informale. Primul include muncile din agricultura si lucratorii familiali neremunerati. Cel de-al doilea, firmele neinregistrate sau cele care nu-si declara lucratorii si ii angajeaza fara contract de munca si angajatii care isi declara veniturile sub adevarata valoare si primesc asa-numitele "plati in plic".

Alt expert DEV, Johannes Paul Jutting, a spus ca "ocuparea informala nu doar ca submineaza veniturile din impozite, dar sporeste si vulnerabilitatea anumitor grupuri de populatie".

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: