Banca Mondiala: cresterea economica a tarilor balcanice este amenintata de importurile din China

Data publicarii: 17-07-2008 | International

Competitivitatea produselor chineze risca sa incetineasca ritmul de crestere al tarilor din Balcani, care, pentru a putea face fata acestei provocari, vor trebui sa isi aprofundeze integrarea comerciala, a anuntat joi Banca Mondiala, informeaza Reuters.

"China concureaza cu tarile balcanice cu o gama foarte larga de produse", a declarat un expert al Bancii Mondiale pentru Europa si Orientul Mijlociu, Sanjay Kathuria.

"Exporturile tarilor din regiune nu evolueaza foarte bine si exista ingrijorari legate de cresterea lor pe termen lung", a adaugat Kathuria in timpul prezentarii raportului Bancii Mondiale.

Documentul se refera la opt state din Balcani: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Muntenegru, Romania si Serbia, dar si la Slovacia, tari carora le sugereaza in special sa isi aprofundeze integrarea comerciala regionala.

"Acest lucru va eficientiza pietele, va permite cresterea competitivitatii si va ameliora calitatea si costurile marfurilor si serviciilor", a explicat Kathuria.

Acesta a subliniat ca piata libera infiintata in regiune in 2006 este o modalitate eficienta de a atinge acest obiectiv.

Banca Mondiala a mai sugerat guvernelor tarilor mentionate in raport sa lucreze pentru ameliorarea competitivitatii salariilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: