Tabloul complet al taxelor din Romania apare saptamana viitoare

Data publicarii: 18-07-2008 | Finante-Banci

Cu o intarziere de cateva luni, cauzata de lentoarea mai multor institutii, romanii vor putea vedea, pe Internet, tabloul complet al taxelor din Romania, noteaza Cotidianul. Desi legea le-a spus sa trimita la Finante lista cu taxele si tarifele pe care le practica pana la 20 mai, institutiile statului au reactionat cu intarziere.

Registrul tuturor taxelor si impozitelor din Romania va fi publicat de Ministerul Finantelor saptamana viitoare, la mai bine de o luna intarziere de data-limita fixata de ministrul Varujan Vosganian. Aceasta intarziere s-a produs din cauza unor institutii care n-au trimis taxele din "dotare" la timp, ne-au declarat surse din minister. Sursele au asigurat ca institutiile restante s-au conformat saptamana aceasta, urmand ca lista taxelor din Romania sa fie gata saptamana viitoare.

Potrivit unui ordin al Finantelor, toate institutiile publice erau obligate sa transmita catre Ministerul Economiei si Finantelor lista impozitelor, taxelor si tarifelor cu caracter fiscal si nefiscal pe care le gestioneaza, pana cel tarziu la data de 20 mai 2008. Registrul impozitelor, taxelor si tarifelor, onorariilor si comisioanelor va avea o pagina proprie de Internet care va putea fi consultata de oricine.

Fiecare taxa sau tarif, inclusiv cele din Codul fiscal, vor fi detaliate, cu mod de plata si cuantum. Din momentul lansarii registrului fiscal, oricare institutie va vrea sa modifice un act normativ privind fiscalitatea va fi obligata sa publice, in prealabil, pe pagina de Internet a Registrului nota de fundamentare si un studiu de impact. In functie de aceste detalii, Ministerul Finantelor va hotari daca modificarile sau introducerile de taxe sunt juste sau daca este vorba de un abuz fiscal.

Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale cu privire la parafiscalitate, Romania avea, in 2005, 385 de legi care cuprindeau taxe, numarul platilor percepute de diferitele institutii publice urcand, in fapt, la circa 500. Astfel, din 178 de tari cuprinse in studiul bancii, Romania ocupa locul 134 la numarul de taxe. Raportul arata ca o firma de marime medie plateste in Romania aproximativ 96 de taxe si impozite. Pentru comparatie, Ungaria are numai 24 de taxe pentru firme, iar Bulgaria doar 17.

Vosganian declara la inceputul acestui an ca, intre timp, ministerul a reusit sa abroge 107 din acele actele normative, reducand astfel la 278 numarul legilor parafiscale. El a asigurat recent ca unele tarife si taxe gasite abuzive de Finante vor disparea chiar inainte de publicarea Registrului.

Mediul de afaceri s-a plans frecvent de multimea taxelor parafiscale. Un studiu PricewaterhouseCoopers Romania, facut anul acesta, arata ca Romania are taxe principale mici, insa problema majora a mediului de afaceri o reprezinta multitudinea de alte taxe.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: