Trafic cu facturi fiscale in alb, la iesirea din Capitala

Data publicarii: 21-07-2008 | Finante-Banci

Falsuri la drumul mare. Asta se gaseste in fiecare dimineata la iesirea din Bucuresti spre Afumati. Zeci de persoane stau in strada si invita trecatorii sa cumpare facturi albe, gata stampilate in care pot scrie ca au cumparat orice. Un reportaj cu camera ascunsa arata ca evaziunea fiscala se face sub privirile bucurestenilor de rand, dar si ale politistilor, iar cu doar cativa lei puteti cumpara facturi care sa justifice cumparaturi de sute de mii de lei.

Primii comercianti isi fac aparitia in jurul orei 8.30, gata sa se tocmeasca la pret pentru a-si vinde marfa. Ofertele variaza de la cativa zeci de lei la cateva sute.

La nici cinci metri de locul in care se tine negocierea sta un politist comunitar. Nimeni nu deranjeaza insa aceste tranzactii.

Cele mai scumpe facturi sunt cele din provincie. Daca exista preferinta pentru un judet anume, se da comanda si in cel mult o ora se primesc facturile. Exista insa o regula: trebuie cumparate mai multe.

Cu doar zece lei se poate achizitiona o factura cu care se poate spune ca au fost cumparate Casa Presei, Palatul Cotroceni sau orice altceva. Pot fi induse in eroare autoritatile astfel incat sa cresca artificial cifra de afaceri si sa fie contractat orice credit.

Autoritatile sustin ca in Bucuresti au fost facute mai multe controale pentru a-i depista pe cei care fac trafic cu facturi fiscale.

"Politia a avut mai multe actiuni in zonele Colentina, Alba Iulia si Dudesti, au fost desfiintate mai multe retele, am descoperit pana si tiparnitele. Acum zonele sunt monitorizate. Cei care vand astfel de facturi conform legii pot primi intre doi si sapte ani. La fel si cei care cumpara cu intentia de a face evaziune fiscala", sustine Christian Ciocan, purtatorul de cuvant Politia Capitalei.

Realitatea TV

Ultimele stiri pe BankNews.ro: