Dobanzile la economiile in lei si-au domolit cresterea

Data publicarii: 23-07-2008 | Finante-Banci

Bonificatiile la depozitele in moneda nationala s-au oprit la o medie de 9,36% pe an, noteaza Adevarul.

Dupa cresterile agresive din martie si aprilie, dobanzile la depozitele in lei si-au pierdut din elan in ultima luna. Analistii considera ca avansul acestora a luat sfarsit.

Lupta bancilor pentru atragerea de economii in lei de la populatie si firme s-a mai temperat. Dupa avansul agresiv al dobanzilor la depozitele in moneda nationala din perioada martie-mai, in ultima luna s-a constatat o relativa scadere a acestora.

Potrivit firmei de consultanta KTD Invest, bonificatiile la depozitele in lei au stagnat in intervalul 23 iunie-14 iulie, iar in ultima saptamana acestea au consemnat o usoara crestere. Astfel, pentru un depozit in lei constituit pe un an, bonificatia medie este de 9,36% pe an.

"Este normal ca avansul dobanzilor la economiile in lei sa se domoleasca, pentru ca acestea se afla la un nivel foarte ridicat. Avand in vedere ca asteptam ca rata inflatiei sa fie de aproximativ 5% peste un an, o rata a dobanzii de 10% pe an ar duce la o dobanda reala foarte mare", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. In plus, acesta este de parere ca, in urmatoarea perioada, bancile nu vor mai recurge la majorari ale dobanzilor la depozitele in moneda nationala.

Se muta lupta pe atragerea economiilor in euro

Avand in vedere majorarea de catre Banca Centrala Europeana (BCE) a dobanzii de politica monetara, dar si scumpirea finantarilor pe pietele externe, bancile au inceput sa urce bonificatiile si pentru economiile in euro.

Pe componenta valuta, sunt estimate in continuare cresteri ale dobanzilor la depozite, chiar daca nu vor fi unele semnificative. "Este posibil sa mai fie cresteri ale dobanzilor la depozitele in euro, dar nu vor fi foarte mari", a spus Dumitru.

Cele mai recente majorari de dobanda la economiile in euro au fost anuntate la inceputul acestei saptamani de catre Alpha Bank si Bancpost. Alpha Bank ofera bonificatii de pana la 5,25% pe an pentru depozitele constituite pe termen de trei, respectiv sase luni. Bancpost a majorat la 4,5% pe an (net) dobanda la Mega Contul de Economii in euro.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: