Tot mai multi romani isi declara veniturile

Data publicarii: 25-07-2008 | Finante-Banci

Aproape 700.000 de persoane au depus anul acesta, la termen, declaratii de venit. Fata de anul trecut, numarul acestora a crescut cu 40%, noteaza Evenimentul Zilei.

Romanii au depus pana la termenul legal de 15 mai peste 674.300 de declaratii privind veniturile pe care le-au realizat in 2007, adica cu aproape 41% mai multe fata de anul trecut, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Intre timp, au mai fost depuse declaratii, astfel incat, pana in prezent, numarul acestora a depasit 763.800.
 
In 2007, romanii au depus in termenul legal peste 478.500 declaratii de venit pe 2006, iar pana la sfarsitul anului numarul formularelor 200 care au ajuns la administratiile financiare a crescut pana la 560.310.
 
Informatiile oferite de ANAF arata ca veniturile din salarii continua sa aduca la bugetul statului cea mai mare parte din totalul impozitului pe venit. Astfel, din impozitul pe venit adunat la buget in primul semestru, in suma de 8,62 miliarde de lei, peste 69% il reprezinta impozitul pe salariu. Anul trecut, impozitul pe salariu a adus peste 70% din totalul impozitului pe venit de 13,8 miliarde de lei. Restul sumelor au provenit din activitatile independente, contracte de drepturi de autor, conventii civile si alte surse.

Impozite mici

Numarul romanilor care depun declaratii a crescut simtitor fata de anul trecut, ca si sumele pe care acestea le aduc la bugetul de stat.

"Tot mai multi oameni accepta ideea ca la o impozitare de 16% este bine sa lucreze legal si sa fie impozitati conform legii, ca sa evite alte probleme si sa fie linistiti", a spus Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). In plus, cresc atat numarul de angajati, cat si veniturile acestora.

Conform Directiei Taxe si Uniune Vamala din Comisia Europeana, Romania are cea mai mica taxa pe veniturile persoanelor fizice, 16%, comparativ cu Danemarca, unde cetatenii sunt taxati cel mai mult, cu 59%.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: