Salariul minim de 540 de lei din octombrie

Data publicarii: 26-07-2008 | Economie

S-a batut in cuie: salariul minim va creste cu 40 de lei de la 1 octombrie, pana la suma de 540 de lei, noteaza Evenimentul Zilei.

Sindicatele si patronatele au semnat, ieri, acordul cu guvernul privind majorarea salariului minim pe economie. Nivelul acestuia va ajunge la 600 de lei abia de la inceputul anului viitor. Parafarea de ieri a pus capat unor saptamani intregi de negocieri intre partile implicate si de proteste ale sindicatelor nemultumite ca nu reuseau sa obtina cresterea venitului minim garantat.

Potrivit documentului, care contine o strategie pe sapte ani, in 2014, salariul minim va reprezenta jumatate din valoarea salariului mediu pe economie (care a ajuns la un nivel de 1.704 lei brut in luna mai a acestui an - n.r.). In plus, in lunile mai sia octombrie din fiecare an va fi facuta o analiza a situatiei economice a Romaniei, iar cresterile salariale vor tine cont de rezultatele acestor analize. Premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a propus, saptamana trecuta, sindicalistilor sa accepte majorarea salariului minim cu 40 de lei incepand cu 1 octombrie, urmand ca de la 1 ianuarie 2009 venitul minim garantat sa ajunga la 600 de lei pe luna.

Incepand cu anul viitor, salariul minim ar urma sa fie majorat cu 100 de lei pe an, ajungand la o valoare apropiata de jumatate din salariul mediu, conform ofertei executivului. Confederatiile sindicale au cerut timp de gandire pana ieri, ca sa ia o decizie daca accepta sau nu solutia propusa de guvern.

Impact bugetar: 20 de milioane de euro

Conform estimarilor ministrului muncii, Paul Pacuraru, majorarea salariului minim pe economie de la 500 la 540 de lei va insemna, pentru bugetul general, o cheltuiala suplimentara de 63,7 milioane de lei sau circa 20 milioane de euro. Disputa dintre sindicate, patronate si guvern pe marginea salariului minim pe economie a fost declansata de un articol care naste controverse, din Hotararea de Guvern 1507 din 2007, actul care stabileste majorarile venitului minim brut garantat in anul 2008.

Astfel, potrivit actului normativ, "incepand cu 1 iulie 2008, salariul de baza minim brut garantat in plata va fi de 540 lei lunar, (...) in conditiile realizarii principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv cresterea produsului intern brut, tinta de inflatie, precum si nivelul productivitatii muncii".

Sperietoarea "salariul minim"

Patronii si guvernul sustin ca salariatii primesc mai mult de 500 de lei, nivelul salariului minim. Cu toate acestea, ei se opuneau majorarii din doua motive. In primul rand, cresterea salariului minim implica majorarea in cascada a salariilor negociate prin contractul colectiv de munca la nivel national. In al doilea rand, acest lucru ar umfla peste 40 de ajutoare si indemnizatii care, conform legislatiei actuale, se calculeaza in functie de salariul minim.

Guvernul este decis sa dea o lege prin care sa distruga legatura dintre aceste ajutoare si salariul minim. Ministerul Muncii a publicat pe site un proiect de lege in acest sens, iar ieri, dupa semnarea acordului, Pacuraru a declarat ca un act normativ va fi adoptat in cel mai scurt timp.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: