Silviu Prigoana se lasa de business si intra in politica

Data publicarii: 29-07-2008 | Politica

Silviu Prigoana vrea sa se retraga din business si sa se concentreze asupra politicii, noteaza Adevarul. Dupa ce a vandut sau si-a cesionat deja participatiile la mai bine de jumatate din companiile la care era actionar, omul de afaceri nu se opreste aici. Pe lista sa se afla inclusiv Rosal Grup, companie in care detine 60%.

Desi a primit pana acum doua oferte "consistente", de 150 si 200 milioane de euro, le-a refuzat cu hotarare. Spune ca va vinde pentru cel putin 250 de milioane de euro. Pentru Etno TV si Taraf TV, posturile muzicale de nisa la care detine 40% din actiuni, vrea sa obtina un total de 30 de milioane de euro. "In economia de piata, totul este de vanzare, la pretul corect", declara Prigoana.

Numai pe firma Rosal vrea sa obtina cel putin 250 de milioane de euro

Silviu Prigoana intentioneaza sa vanda sau sa cesioneze fiilor sai participatiile la cele aproximativ 25 de companii la care mai este actionar.

Dupa jumatate de ora de asteptare, Silviu Prigoana soseste la sediul firmei vorbind la telefon. Ne face semn din ochi sa-l urmam. Se instaleaza comod, la o inaltime psihologica convenabila, cu cativa centimetri mai sus decat cele doua fotolii din fata biroului sau masiv.

Pret de cateva minute, continua sa preia apelurile care se succed incontinuu. Intr-un final, isi asaza mobilul de ultima generatie pe masa, gata sa raspunda la intrebari. "Am imbatranit, acum intru in politica", ne confirma zvonul care circula de ceva vreme in ceea ce-l priveste.

In economia de piata, totul e de vanzare

Cum se vor impaca, de acum incolo, treburile politice cu toate afacerile pe care le are? Nicicum, dupa cate se pare. Aceasta, pentru ca Prigoana intentioneaza sa iasa din mediul de afaceri autohton. "Vreau sa ma retrag.

Vreau sa fac asta de vreo trei ani, dar nimeni nu ma crede", ne marturiseste, cu un ton in spatele caruia se ghiceste un relaxat "am sa v-arat eu voua". "Vand tot si intru in politica", ne arunca din nou, in cazul in care n-am inteles bine. Ce nu va putea sa dea va cesiona copiilor. "In economia de piata, totul e de vanzare, la pretul corect", subliniaza insa, sigur pe el.

A refuzat 200 de milioane de euro

Pana la ora actuala, din cele 74 de companii la care detinea actiuni a dat mai mult de jumatate, iar acum a ramas doar cu participatiile la 20-25 dintre ele. In ceea ce priveste preturile de vanzare, e cat se poate de hotarat sa joace tare.

Cand dai o companie, argumenteaza el, nu vinzi doar activele propriu-zise, ci si vadul comercial al acesteia - numarul de abonati, de utilizatori etc. Acesta este motivul pentru care tine strans de pretul pe care intentioneaza sa-l obtina pentru Rosal Grup, din care detine 60%.

Ne marturiseste ca, pana acum, a primit o oferta de 150 milioane de euro, pe care a refuzat-o. A negociat chiar si pentru 200 de milioane, insa conditia ar fi fost ca managementul companiei sa ramana acelasi, timp de cinci ani. A refuzat din nou, pentru ca el vrea sa termine cu tot. "Cand o sa primesc 250 milioane de euro pe Rosal, am dat cheile si gata", declara autoritar Prigoana.

Vanzarea Etno Tv si Taraf, in negocieri

Aceeasi strategie intentioneaza s-o aplice si in cazul celorlalte afaceri pe care le detine. Pentru posturile de nisa Etno TV si Taraf, din care detine 40%, vrea sa obtina cel putin 30 de milioane de euro. "Cu multe companii suntem in faza de prospectie.

Deocamdata, ii las sa se distreze", precizeaza. Adauga aici ca evaluarea pe care o vor face concurentii pentru posturile mentionate nu are o legatura concreta cu realitatea, pentru ca el nu vinde doar postul, ci valoarea acestuia pe piata, care e determinata de publicul potential. Tehnica "accepta sau pleaca" a fost aplicata cu succes de Prigoana si in cazul celorlalte posturi la care detinea participatii.

"Piata imobiliara trage toate serviciile in jos"

A reusit astfel sa obtina cat a cerut, desi ofertele initiale erau mult mai mici: 64 milioane de euro pentru Max TV si 10 milioane de euro pentru TeleSport.

In spatele deciziei lui Silviu Prigoana de a-si lichida toate afacerile se ascunde o viziune sumbra asupra economiei romanesti - totul pornind de la criza din real estate. "Piata imobiliara trage toate serviciile in jos.

Piata este blocata din septembrie anul trecut si acum incepe declinul", spune. In momentul de fata, considera viitorul om politic, valul crizei internationale loveste in plin Romania. "Astea sunt efectele globalizarii, dar lumea nu pricepe", explica Prigoana.

"Etichetele de vanzare de pe blocuri si fluturasii distribuiti la metrou sunt primele semne de imbolnavire a pietei", noteaza el. In ceea ce-l priveste, Prigoana pare pe deplin asigurat. Nu se considera un om de afaceri, ci, mai degraba, "un personaj".

"Businessman e cel care ia o afacere de la inceput si o duce pana la capat. In rest, toti sunt conjuncturali, inclusiv eu", explica. In acest context, Prigoana nu se sfieste sa declare: "Sunt pregatit pentru orice. Nu iau hotarari pe termen scurt".

Independent sau din partea PDL

Silviu Prigoana spune ca vrea sa candideze pentru Camera Deputatilor, la circumscriptia sectorului 3. PDL va fi, cel mai probabil, partidul pentru care va opta. Exista insa si posibilitatea unei candidaturi independente, in cazul in care aceasta grupare politica nu va avea un loc disponibil pentru respectivul sector. Care sunt motivele pentru care s-a hotarat in sfarsit sa candideze? Nimic altceva decat faptul ca s-a saturat sa tot astepte ca politicienii sa faca lucrurile de care are nevoie - s-a decis asadar sa ia el insusi taurul de coarne.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: