Criza financiara atinge si veniturile bancherilor din New York

Data publicarii: 30-07-2008 | International

Criza financiara loveste din plin in veniturile bancherilor din New York iar asta se vede si in visteria orasului. Potrivit unor oficiali citati de New York Times, bonusurile angajatilor de pe Wall Street vor cunoaste in acest an cea mai mare scadere din ultima perioada. Retributiile totale ale bancherilor s-ar putea reduce cu 18 miliarde de dolari ca urmare a micsorarii bonusurilor cu 20 pana la 40 de procente.

Bonusurile platite de bancile de pe Wall Street ar putea scadea cu 10 miliarde de dolari sau chiar mai mult, de la 33 de miliarde, cat s-a incasat pentru fiecare din exercitiile financiare 2006 si 2007. O scadere importanta, mai mare chiar decat cea inregistrata in 2001, anul recesiunii si al socului atentatelor din 11 septembrie. Atunci bonusurile s-au redus cu 6,5 miliarde de dolari.

Din 2002, bonusurile, care reprezinta de multe ori trei sferturi din remuneratia anuala a unui bancher de pe Wall Street, au crescut progresiv si au ajuns la o triplare in 4 ani. In total, veniturile distribuite de bancile new yorkeze ar putea scadea cu 18 miliarde de dolari. Si nu doar cei 180 de mii de bancheri vor avea de suferit ci tot orasul pentru ca un sfert din valoarea taxelor platite de localnici provine de la bancherii de pe Wall Street.

Se estimeaza ca scaderea bonusurilor bancherilor va reduce veniturile din taxe cu circa 700 de milioane de dolari in anul fiscal care se va incheia in 31 martie. Socul scaderii contributiilor fiscale e amortizat in parte de cresterea veniturilor din turism, determinata de afluxul de turisti straini, mai ales din zona euro, stimulati de slabirea dolarului. Cu toate acestea, criza financiara se vede in cresterea economica orasului care a incetat sa o intreaca pe cea nationala, asa cum se intampla in anii trecuti. Iar economistii orasului se asteapta ca aceasta situatie sa dureze cel putin 3 - 4 ani.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: