Ceasul biologic trimite managerii de top spre antreprenoriat

Data publicarii: 30-07-2008 | Afaceri

Cel putin cinci top manageri romani au decis, in ultimul an, sa renunte la pozitiile detinute in multinationale pentru a-si lansa propriile afaceri, noteaza Capital. De ce au asteptat pana acum si pe ce se bazeaza in noul statut de antreprenor?

Zilele trecute, Doru Lionachescu, 44 de ani, fost bancher si jurnalist de business, actionarul principal al Capital Partners, a semnat actele de vanzare a companiei sale de investment banking catre grupul elen ce detine Piraeus Bank. Capital Partners a fost fondata in 2005, impreuna cu doi prieteni, fosti bancheri, Andrei Diaconescu si Victor Capitanu. Negocierile au inceput in urma cu trei luni, dar calculele financiare au fost finalizate cu doar cateva ore inaintea parafarii tranzactiei, cand Lionachescu si asociatii sai au vandut, pentru 32 de milioane de euro, 51% din Capital Partners, cea mai mare casa de investitii locala si una din firmele cu cea mai rapida crestere in valoare din Romania, de la zero la 64 milioane euro, in aproape trei ani. In total, anul trecut, Capital Partners a rulat 750 de milioane de euro, cea mai mare parte din business revenind componentei de fuziuni si achizitii.

Inainte de tranzactii si cifre, Capital Partners este pariul de antreprenor al lui Doru Lionachescu. Absolvent de Politehnica si al primei generatii de MBA din Romania, el a ocupat functia de redactor-sef adjunct al revistei Capital in perioada 1992-1995, trecand apoi in sectorul bancar la ING Bank, Citibank si Bancpost. Pe masura ce a inteles mecanismele capitalismului, a ajuns la concluzia ca valoarea intr-o economie este creata de antreprenori, capitalisti precum Steve Jobs, Bill Gates sau JP Morgan. "Cand am fost convins ca asa se imparte lumea, mi-am spus ca testul suprem in capitalism este sa faci ceva pe cont propriu, restul sunt chestiuni de linia a doua", spune el.

Decizia de a crea un business propriu a luat-o in toamna anului 2005, impreuna cu actualii parteneri, Andrei Diaconescu si Victor Capitanu, alaturi de care a lucrat la Bancpost (a parasit pozitia de director general adjunct al bancii in ianuarie 2006). "La acea vreme, eu am ales numele firmei pentru ca mi-a placut ca reflecta ce voiam noi sa facem, un business despre piata de capital, cu mai multi parteneri", explica Lionachescu. A inceput cu cateva mii de euro, un bogat capital relational si 12 ani de experienta bancara. "A fost la acea vreme un pariu personal, dar nu am regretat niciodata pasul facut. Nu e in structura mea mentala. Cand am luat decizia de a merge pe cont propriu era ceva cristalizat in ani de zile. Eu sunt adeptul legiunilor romane, care daramau podurile la intoarcere. Daca omul stie ca are un pod de intoarcere, nu mai trage din tot sufletul. Cand incepi un business, daca ai tot timpul spatele asigurat, nu cred ca vei fi un bun antreprenor", spune el. Nu a plecat din Bancpost pentru a se retrage intr-o zona de confort individual, ci pentru a crea o institutie pe care planifica fie sa o listeze la bursa, fie sa o vanda, fie chiar sa o extinda regional. Recunoaste ca momentul tranzactiei si conditiile nu au fost planificate, ci negociate in timp. Piraeus a dorit ca Lionachescu si partenerii sai sa ramana la conducerea companiei, iar acestia din urma au negociat crearea unui fond de investitii regional, in care au participatii egale cu grupul elen. "Vom investi banii din tranzactie in acest fond; va fi vorba, in total, de cateva zeci de milioane de euro. Tot ca parte a tranzactiei, noi vom deveni centrul lor regional de investitii, din Turcia pana in Ucraina", adauga Lionachescu, care a investit, alaturi de partenerii sai, alte 20 de milioane de euro in imobiliare si in participatii la diverse firme.

Chiar daca majoritatea top managerilor care si-au deschis afaceri proprii stau mai bine din punct de vedere financiar in prezent, pentru Silviu Hotaran nu banii au fost motivul care l-a determinat sa renunte la functia de director general al Microsoft Romania. "Plec pentru ca vreau sa fac ceva si pentru mine. Am 53 de ani. In plus, e un moment prielnic pentru inceperea unei afaceri in Romania, demonstrat de cresterile din economie si de evolutia Microsoft. Iar aceasta fereastra de oportunitate nu e infinita", spune Hotaran. Aceeasi opinie o impartaseste si Eusediu Margasoiu, care timp de noua ani a fost director de marketing si comunicare la Quadrant Amroq Beverages (QAB). El a deschis The Network, o companie de strategie de management. "Antreprenorul dispune de luxul desavarsit, timpul. Ca top manager nu poti face milionul de euro, ci doar daca ai sansa antreprenoriatului", explica Margasoiu. Exemplele de acest tip continua cu Mihai Matyas, plecat din QAB pe vremea cand era vicepresedinte de investitii, care acum doreste sa construiasca un business in consultanta de management. "Sunt tipul de manager antreprenor. De-a lungul timpului, am pornit mai multe afaceri de la zero, pe unele aducandu-le in faza de corporatie. Cred ca antreprenoriatul se potriveste cel mai mult matricei mele psihice", declara el.

Privind fenomenul exodului managerilor spre antreprenoriat, Elena Nemteanu, general manager la MarketPlusHr, spune ca generatia lor este acum in situatia de a nu-si mai folosi la intreaga capacitate toate competentele dobandite pe parcursul anilor. Exista si un "ceas biologic", crede Nemteanu, care ii trimite pe manageri catre antreprenoriat. Acesta "zornaie" mai puternic la manageri buni si foarte buni, cu un nivel de "self-esteem" ridicat.

Urmand exemplul Capital Partners, acestor fosti manageri afacerea proprie le-ar putea oferi peste cativa ani un exit mai mult decat profitabil.

10.000 de euro este nivelul la care poate ajunge salariul unui top manager

Silviu Hotaran

Directorul general al Microsoft Romania, va parasi la sfarsitul lunii august pozitia sa din cadrul subsidiarei locale a gigantului software pentru a-si intemeia afacerea proprie, de consultanta in management, focusul principal fiind transferul de cultura organizationala in randul managerilor romani. "Majoritatea companiilor locale au sindromul one man show, omul care le stie pe toate si le face pe toate. Avem mult de lucrat pentru a schimba mentalitea managerilor romani, daca vrem sa trecem la o noua etapa".

Adina Vlad

Oportunitatea unui business propriu in cercetare i-a suras si Adinei Vlad, fost director al Synovate. A demarat afacerea pe 1 aprilie in acest an, impreuna cu o echipa de colegi din companie. Firma sa, Unlock Research, are deja un portofoliu de clienti alcatuit din companii precum Coca-Cola, JTI, Orange, Radio 21, Europa FM si Tnuva. Investitia initiala, estimata de Capital la 50.000 de euro, a constat in mare parte din echipamente si softuri pentru realizarea cercetarilor cantitative si calitative.

Eusediu Margasoiu

Demisionar, in luna mai, din pozitia de director de marketing si comunicare al Pepsi Americas Romania, compania care a achizitionat QAB, Margasoiu a fondat afacerea The Network, care se va axa pe diagnosticarea si planificarea strategica de business. Daca pana acum multe industrii locale nu au simtit nevoia unei strategii de business deoarece au crescut puternic, Margasoiu considera ca, in urmatori ani, cresterea pietelor se va tempera si va avea castig de cauza cel care va avea o abordare temeinica a afacerii.

Mihai Matyas

Dupa ce a ocupat pozitiile de general manager si apoi de vicepresedinte de investitii al QAB in Romania, Mihai Matyas a ales calea antreprenoriatului. Printre clientii sai se numara o companie din domeniul bauturilor alcoolice, una din industria alimentara, o companie de reciclare pentru ambalaje PET si, nu in ultimul rand, QAB pe care a consiliat-o in preluarea partenerului bulgar al Pepsi.

Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: