BNR estimeaza o temperare a inflatiei anuale incepand din august

Data publicarii: 01-08-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza, la fel ca cei mai multi analisti din piata, o temperare a ritmului anual de crestere a preturilor de consum incepand din august, insa avertizeaza ca riscurile macroeconomice au crescut, in special cele legate de politica fiscala inainte de alegeri.

"Perspectivele inflatiei releva o tendinta de decelerare a ratei anuale a inflatiei incepand cu luna august a.c. in conditiile manifestarii efectului de baza si ale mentinerii conditiilor monetare restrictive", se spune in comunicatul detaliat al deciziilor de joi ale boardului BNR.

Analistii din piata anticipeaza, de mai mult timp, o temperare a inflatiei incepand din august, dupa un varf de peste 9% care ar urma sa fie atins in iulie.

In iunie, rata anuala a inflatiei a fost de 8,61%.

Banca centrala avertizeaza insa ca "politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala", in conditiile unor incertitudini crescute ce afecteaza mediul economic international, aduc presiuni suplimentare.

In plus, BNR atrage atentia ca mentinerea unui ritm de crestere a salariilor superior celui de majorare a productivitatii muncii, precum si avansul rapid al creditarii, aduc presiuni inflationiste si pot afecta competitivitatea externa a firmelor romanesti.

In primele luni ale acestui an, ritmul anual de crestere a creditelor acordate populatiei si firmelor din Romania s-a mentinut peste 60%, in timp ce castigul salarial mediu net a crescut, in intervalul mai 2007-mai 2008, cu 23,3%, la 1.248 lei.

"In acest context, consiliul de administratie (CA) al BNR considera ca este esential ca plasarea temporara a ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie sa nu genereze relaxari ale politicii salariale si fiscale, avand in vedere si riscurile de deteriorare a principalelor echilibre macroeconomice", se mentioneaza in comunicat.

Unii analisti au atras atentia, dupa decizia surprinzatoare de majorare a dobanzii cheie la 10,25%, anuntata mai devreme de banca centrala, ca miscarea ar putea indica ingrijorarea BNR ca deficitul bugetar va depasi 3% din produsul intern brut (PIB) in acest an.

BNR a cerut din nou, in comunicatul detaliat al deciziilor de joi, aplicarea unor politici de venituri si fiscala restrictive si intensificarea reformelor structurale, ca parte a unui ansamblu "coerent" de politici macroeconomice, in conditiile in care banca centrala a inasprit semnificativ politica monetara, urcand dobanda cheie cu 3,25 puncte procentuale in ultimele noua luni.

NewsIn