Pe ce isi cheltuiesc strainii salariile

Data publicarii: 01-08-2008 | Economie

Sunt putini cei care au avut inspiratia de a-si dezvolta propriile afaceri si de a scapa astfel de stresul lunar al impartirii unui salariu limitat. Pentru majoritatea oamenilor, ceea ce primesc de la angajator e singura sursa de venit. O sursa arhi-suficienta pentru unii, la limita pentru altii. Indiferent de valoare sa, odata ridicat, salariul se scurge ca nisipul printre degete, acoperind mai mult sau mai putin nevoile de trai.

Forbes a realizat un studiu asupra modalitatilor de cheltuire a salariului in 18 tari. Cercetarea s-a bazat pe Programul International de Comparare, un studiu amanuntit asupra consumului individual efectuat de Banca Mondiala. In raport, cheltuielile sunt impartite in 11 categorii, de la alimente si imbracaminte, la sanatate si relaxare.

Prima concluzie ce se poate desprinde din acest studiu este ca in tarile sarace procentul cel mai mare din salariu este alocat alimentelor si bauturilor nealcoolice. Astfel, tari precum Etiopia si Egipt dau aproape jumatate din salariu pe mancare, in timp ce americanii si canadienii maxim 8%.

O nota aparte o fac rusii si croatii, care aloca cei mai multi banii intretinerii "viiciilor": 6% si respectiv 5% din castigurile lor se duc pe bauturi alcoolice, tigari si narcotice. La polul opus se afla locuitorii din Arabia Saudita.

Rusii, de asemenea, dau cei mai multi bani pe imbracaminte si incaltaminte - 9%, fata de doar 4% in SUA. O posibila explicatie ar fi produsele de calitate proasta importate din China. In schimb, cheltuielile pe electricitate si incalzirea casei sunt cele mai mici, gratie politicii de subventionare a energiei promovata de guvernul rus.

La cealalta extrema in ce priveste bugetul alocat pentru energie se aflta turcii, cu nu mai putin de 24% din salariu.

O alta constatare deloc surprinzatoare, bugetul cel mai mare alocat pentru ingrijire medicala se gaseste in SUA, cu 18% din venituri. Tari precum Brazilia, Rusia, India si China nu depasesc pragul de 8%. Si, cum le raman inca suficienti bani, isi permit sa aloce bugetul cel mai mare si pentru cheltuieli "discretionare". Aceasta categorie inglobeaza sumele directionate spre bunuri optionale precum calatorii cu avionul, e-comert, electronice, mobila, cazare in hotel, restaurant si obiecte de lux. In 2007 americanii au cheltuit numai in restaurante 390 miliarde dolari.

Cum isi cheltuiesc romanii salariul

Dupa cum era de asteptat, produsele alimentare si bauturile nealcoolice au reprezentat, in primul trimestru din 2008, in medie, 40,3 la suta din cheltuielile de consum total al gospodariilor din Romania, potrivit INS.

O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In primul trimestru din 2008, romanii au alocat 23,2 la suta din cheltuielile de consum pentru locuinta.

Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinta (18,7 la suta) o reprezinta consumul de utilitati necesare functionarii si incalzirii locuintei (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili).

Potrivit INS, cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate au reprezentat 4,5 la suta din cheltuielile de consum iar cele pentru educatie - 0,9 la suta.

George Trifu