Opt din zece romani de la oras vor sa-si modernizeze locuintele in 2008-2009

Data publicarii: 10-09-2008 | Finante-Banci

Aproape 80% dintre romanii din mediul urban intentioneaza sa investeasca in imbunatatirea locuintei in 2008-2009, arata un studiu realizat de IRSOP pentru BCR Banca pentru Locuinte.

"Aproape 80% din gospodariile urbane afirma ca in 2008-2009 vor cheltui bani pentru imbunatatirea locuintei", a declarat directorul IRSOP Market Research & Consulting, Petre Datculescu.

Dintre participantii la studiu, "40% vor sa investeasca in introducerea unor dotari noi, 23% in reparatii majore ale casei si 15% in construirea unei case". De asemenea, 13% dintre respondenti intentioneaza sa cumpere o locuinta noua, iar 10% sa achizitioneze un teren.

Pentru determinarea potentialilor clienti ai produselor de economisire-creditare, oferite de bancile pentru locuinte, studiul IRSOP a luat in calcul populatia urbana cu varste cuprinse intre 20 si 55 de ani, care reprezinta 6,9 milioane de persoane.

Dintre acestea, o treime, respectiv 2,3 milioane de persoane, se declara "foarte sau destul de interesate" sa foloseasca sistemul de economisire-creditare, in timp ce un sfert din totalul populatiei avute in vedere de studiu, mai exact 1,7 milioane, sustine ca ar fi "posibil" sa incheie un contract cu o banca  pentru locuinte.

"Piata potentiala a bancilor pentru locuinte este de 600.000 de persoane" - Datculescu

Piata potentiala a bancilor pentru locuinte este estimata la 600.000 de persoane, respectiv circa 9% din totalul populatiei luate in calcul in studiul IRSOP, care sustin ca ar putea sa incheie un contract de economisire creditare in perioada imediat urmatoare, a mai spus Datculescu.

Studiul realizat pentru BCR Banca pentru Locuinte arata si ca, din 2006 pana in 2008, cererea pentru produsele de economisire-creditare a crescut, odata cu numarul celor interesati de produsele bancilor pentru locuinte. Astfel, daca in 2006, 20% dintre participantii la studiu spuneau ca vor sa utilizeze sistemul de economisire-creditare in urmatoarele 12 luni, numarul acestora a crescut la 25% in 2007. Pentru 2008, numarul celor interesati sa incheie un contract de economisire-crediitare in decurs de un an este estimat la 30%.

Potrivit studiului IRSOP, clientul mediu al sistemului de economisire-creditare ar putea economisi lunar 61 euro, fara beneficiile de pe urma economiilor, ar putea plati o rata lunara tot de 61 euro si ar rambursa datoria in cinci ani. Clientul mediu ar avea nevoie in total de 6.061 euro, suma care cuprinde economii personale, beneficii de pe urma economiilor si crediul acordat de banca pentru locuinte.

Principalele avantaje ale sistemului de economisire-creditare, identificate de participantii la studiu, sunt: dobanda fixa la credit (73% dintre cei chestionati), faptul ca te poti retrage daca nu mai vrei sa economisesti (63% dintre ei), obtinerea imprumutului inainte de a strange 40-50% din suma (61%), dobanda de 5-6% la credit, mai mica decat dobanzile de piata (59%) si prima de stat (56% dintre respondenti).

Bancile pentru locuinte mizeaza pe nevoia romanilor de a-si repara casele

Principalii factori care ar putea favoriza utilizarea sistemului de economisire-creditare in anii urmatori sunt cresterea ponderii populatiei cu varste intre 20 si 64 de ani in totalul populatiei Romaniei, de la 61% in 2000 la 63,8% in 2010, precum si faptul ca o mare parte din locuintele la nivel national (42%) are nevoie de reparatii pentru probleme serioase.

In comparatie cu alte produse financiare, 41% dintre respondenti prefera sistemul de economisire-creditare unui depozit bancar, de care se declara interesati 28% dintre ei, iar 42% il prefera unui credit de consum (dorit tot de 28%). Fata de un credit imobiliar sau ipotecar, 51% dintre participantii la studiu prefera sistemul de economisire-creditare, in timp ce imprumutul obisnuit pentru locuinta este preferat de 19% dintre cei chestionati de IRSOP.

Cercetarea IRSOP a vizat populatia urbana cu varste cuprinse intre 20 si 55 de ani si a fost realizata in noiembrie 2007 pe un esantion reprezentativ de 651 de persoane, avand o marja de eroare de 3,8%.

In sistemul de economisire-creditare, clientii incheie un contract pentru o suma stabilita de comun acord cu banca. O parte din suma respectiva se constituie din banii economisiti pe o anumita perioada, la care se adauga dobanda si o prima anuala de la stat de 15% din valoarea economiilor (dar nu mai mult de 150 euro), care sunt adaugate in cont, in fiecare an. Cealalta parte a sumei contractate o reprezinta creditul cu dobanda redusa si fixa pe toata durata creditarii, acordat de banca dupa perioada de economisire.

Dobanda anuala pentru creditul acordat in acest sistem este cuprinsa intre 5 si 6%. Potrivit reprezentantilor BCR Banca pentru Locuinte, randamentul total pentru depozitul in acest sistem depaseste 11% pe an.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: