Piata bancilor pentru locuinte s-ar putea extinde prin intrarea unor noi jucatori in urmatorii ani

Data publicarii: 10-09-2008 | Finante-Banci

Segmentul bancilor pentru locuinte din Romania este suficient de mare pentru patru pana la sase jucatori si probabil ca, in urmatorii ani, vor avea loc noi intrari pe aceasta piata, a declarat vicepresedintele BCR Banca pentru Locuinte, Carmen Schuster.

"Piata romaneasca este suficient de mare pentru mai multi jucatori. Sigur ca noi avem tintele noastre, dar intrarea altor banci pe acest segment ne-ar avantaja, deoarece ar avantaja dezvoltarea sistemului de economii si de creditare", a spus presedintele BCR Banca pentru Locuinte, Petre Tulin.

El a dat exemplul Cehiei, unde prezenta mai multor jucatori a dus la o extindere rapida a pietei, pana 5-6 milioane de clienti in 2-3 ani.

Reprezentantii BCR Banca pentru Locuinte au mai spus ca intrarea pe piata a altor banci depinde, probabil, si de succesul BCR pe acest segment, care ar prezenta un semnal privind potentialul pietei.

Jucatorii interesati de acest segment de piata ar trebui fie sa dispuna deja de o retea suficient de extinsa pentru a permite distributia produselor, fie sa incheie parteneriate cu alti distribuitori, a mai explicat Tulin.

De asemenea, vicepresedintele bancii a reamintit ca planul de afaceri elaborat pe urmatorii trei ani al BCR Banca pentru Locuinte prevede trecerea pe profit dupa aceasta perioada, dar si obtinerea locului de lider de piata in acelasi interval, cu o cota de peste 50%.

BCR Banca pentru Locuinte are 64 de tipuri de contracte de economisire-creditare in portofoliul de produse aprobat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In sistemul de economisire-creditare, clientii incheie un contracte pentru o suma stabilita de comun acord cu banca. O parte din suma respectiva se constituie din banii economisiti pe o anumita perioada, la care se aduga dobanda si o prima anuala de la stat de 15% din valoarea economiilor (dar nu mai mult de 150 euro) adaugate in cont, in fiecare an.

Cealalta parte a sumei contractate o reprezinta creditul cu dobanda redusa si fixa pe toata durata creditarii, acordat de banca dupa perioada de economisire.

Raiffeisen Bank, Raiffeisen Bausparkasse si Bausparkasse Schwabisch Hall au preluat in acest an HVB Banca pentru Locuinte de la Vereinsbank Victoria Bauspar (VVB), Bank Austria Creditanstalt si UniCredit Tiriac Bank, iar BCR Banca pentru Locuinte s-a infiintat in iulie 2008, ca subsidiara a grupului BCR.

In prezent, pe piata activeaza BCR Banca pentru Locuinte, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: