Minusul de pe cardul de debit nu te mai duce in Biroul de Credit

Data publicarii: 10-09-2008 | Finante-Banci

Patru dintre cei mai importanti emitenti de carduri spun ca restantele din taxele anuale nu sunt raportate, noteaza Cotidianul.

Problemele create de neplata taxelor la cardul de debit ar putea disparea in urmatoarea perioada. Clientii care au uitat sa anuleze instrumentul electronic de plata nu mai sunt raportati la Biroul de Credit ca urmare a acumularii unor datorii, sustin reprezentantii a patru banci importante din Romania. "Eventuala neplata a taxei de administrare pentru cardurile de debit ca urmare a nefolosirii cardului sau a contului nu aduce dupa sine inregistrarea clientului in baza de date a Biroului de Credit. Inregistrarea unui client la Biroul de Credit are loc numai in cazul nerespectarii unui angajament de plata de natura creditelor", spune Traian Traicu, directorul de comunicare al BRD.

In prezent exista in Biroul de Credit cateva sute de oameni care au ajuns in baza de date ca urmare a datoriilor acumulate din neplata taxei de mentenanta. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca bancile raportau automat orice restanta mai mare de 30 de zile si peste 10 lei la Biroul de Credit, indiferent de natura acelei restante.

Alte banci, alte explicatii, insa ideea de baza ramane. "Cardurile sunt acum la noi atasate contului curent, deci cardurile la noi nu au o taxa de mentenanta; exista o taxa de administrare a contului curent, care este oricum mult mai cuprinzator decat un simplu card. Totusi, posesorii de card BCR nu sunt raportati la Biroul de Credit, chiar daca nu mai au bani in cont", explica reprezentantii celei mai mari banci din Romania, BCR. Nici cardurile bancilor mai mici nu mai creeaza probleme in eventualitatea in care vreti sa luati un credit. Motivatia este insa una ceva mai tehnica. "Taxa de administrare anuala pentru cardul Piraeus Visa Electron Shop&Cash este de 5,5 lei. La Biroul de Credit se raporteaza debite de minimum 10 lei. Deoarece taxa anuala a cardului de debit este sub minimul de 10 lei, clientii nu sunt raportati cu acest debit", spun cei de la Piraeus Bank. Nici UniCredit Tiriac nu-i raporteaza pe clientii care nu au platit taxa anuala aferenta cardului de debit. "Pe cardurile de debit taxa intra pe contul curent si in cele din urma pe pierdere, nu se raporteaza", explica cei de la UniCredit.

Valoarea taxei anuale variaza destul de mult de la banca la banca si de la card la card. La UniCredit Tiriac, pentru cardurile Maestro si Visa Electron platiti o taxa anuala de 72 de lei, iar pentru MasterCard Mass si Visa Classic platiti 100 de lei. "Taxele de administrare variaza intre 6 lei pe an (pentru carduri precum BRD ISIC, Cardul 10 sau cardul Sprint) si 70 de euro pe an (in cazul cardului MasterCard Gold in euro)", spun reprezentantii BRD. La Piraeus Bank, taxa anuala de administrare este de 6 lei.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: