Angajatorii romani, cei mai optimisti din Europa in privinta cresterii numarului de angajati

Data publicarii: 10-09-2008 | HR/Cariere

Angajatorii romani s-au aratat cei mai optimisti din regiunea EMEA (Africa, Orientul Mijlociu si Europa) in ce priveste cresterea ratei de angajare in trimestrul patru din 2008, potrivit ultimului studiu realizat de Manpower, lider al pietei de recrutare de personal.

Previziunea neta de angajare este calculata ca diferenta intre procentul angajatorilor care considera ca numarul total de angajari va creste si cel al angajatorilor care prevad scaderea acestuia. Pentru T4 procentul a fost de 21%, in scadere cu cinci procente fata de T3.

Cercetarea s-a bazat pe intervievarea a 55.000 de angajtori din 33 de tari. Toti cei chestionati au fost intrebati: "Cum anticipati ca va evolua ritmul angajarilor in ultimul trimestru din 2008 fata de trimestrul curent?".

In randul celor 17 tari din zona EMEA, 13 state au anticipat evolutii pozitive in numarul personalului, insa cu o amploare mai mica decat in trimestrul trei. Daca firmele romanesti s-au dovedit cele mai optimiste, cele din Spania, Italia si Marea Britanie s-au aflat la polul opus, raportand asteptari sumbre ale ratei de angajare pentru ultimele trei luni ale anului. Previziunile angajarilor spanioli au atins cota cea mai scazuta din ultimii cinci ani.

Ceva mai optimisti fata de acum trei luni s-au aratat austriecii, belgienii, germanii, olandezii, suedezii si elvetienii, nucleul dur dovedindu-se industria manufacturiera.

La nivel global, tarile cele mai optimiste s-au dovedit India (48%), Costa Rica (29%), Peru (29%), Singapore (16%), Taiwan (17%), Columbia (22%), Romania (21%), Polonia (19%), Argentina (19%), Australia (18%) si Africa de Sud (17%). Pesimismul domina in doua din cele mai mari economii mondiale, Statele Unite si Japonia.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: