Bursa scade timp de 6 luni cu pana 30% comisioanele la tranzactiile intermediarilor cu derivate

Data publicarii: 10-09-2008 | Bursa

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat reduceri, incepand din 1 octombrie, cuprinse intre 10% si 30% la factura lunara a intermediarilor care participa la piata derivatelor, a anuntat bursa.

Hotararea a fost aprobata la adunarea generala din 4 septembrie, iar reducerile vor fi valabile pe o perioada de sase luni, in intervalul octombrie 2008 - martie 2009, fiind aplicate tuturor intermediarilor care desfasoara o activitate minima de tranzactionare.

"Aprobarea de catre AGEA a noilor reduceri speciale reprezinta continuarea programului BVB de promovare a Pietei Derivatelor pe noi baze calitative, cu efecte benefice in stimularea activitatii de tranzactionare prin reducerea costurilor de operare ale intermediarilor pe pietele administrate de BVB", a declarat Stere Farmache, presedintele si directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Actionarii bursei au mai aprobat reduceri si pentru participantii la piata derivatelor, care se vor inregistra ca market maker pentru unul sau mai multe instrumente financiare derivate listate la BVB.

Astfel, intermediarii care se vor inregistra ca market makeri pe un instrument financiar derivat care are la baza valute, instrumente cu venit fix sau rate ale dobanzii vor avea o reducere lunara cuprinsa intre 20% si 30%, in vreme ce intermediarii care se vor inregistra ca market makeri pe un instrument financiar derivat ce are la baza indici bursieri sau actiuni listate la bursa vor avea o reducere lunara de 50%.

Ofertele pentru market makeri pe piata derivatelor vor fi pe o perioada de sase luni incepand cu ziua in care primul participant are dreptul sa inceapa tranzactionarea in aceasta calitate.

Participantii care au o activitate minima pe piata derivatelor vor primi un discount la factura lunara datorata bursei pentru tranzactiile cu instrumente financiare incheiate pe pietele la vedere.

Cele mai insemnate reduceri, de 30%, le vor avea intermediarii care au cel putin 15 conturi deschide pe luna (altele decat house si staff), si au peste 3.000 de contracte futures la tranzactionare pe luna, avand ca suport activ una dintre actiunile SIF Moldova (SIF2), SIF Oltenia (SIF5), Petrom (SNP) sau Banca Transilvania (TLV). In acest caz, reducerea lunara nu trebuie sa depaseasca 30.000 lei.

Contul house este contul deschis de casa de brokeraj, prin care acesta tranzactioneaza in nume propriu, iar contul staff este contul deschis de personalul casei de brokeraj.

Valoarea tranzactiilor futures care au ca suport activ alte actiuni si valute, indiferent de contul individual de pozitie, va fi redusa cu 30% daca vor fi tranzactionate cel putin 1.500 de contracte si vor fi deschise peste 15 conturi pe luna. Reducerea lunara nu poate depasi 35.000 lei.

Tranzactiile incheiate cu contracte futures care au activ suport indici bursieri sau alte active vor fi reduse cu 30%, indiferent de tipul contului sau al contractului, daca vor fi deschise cel putin 5 conturi pe luna si vor fi tranzactionate lunar mai mult de 500 contracte. In acest caz, reducerea nu trebuie sa depasesca 60.000 lei.

In cazul intermediarilor care se vor inregistra ca market maker, reducerea de 30% la factura lunara se face daca vor avea cel putin 2 instrumente financiare derivate si vor tranzactiona lunar peste 7.500 de contracte pe contul house. Reducerea nu poate depasi 70.000 lei.

Reducerea de 50% la comisioanele de tranzactionare incheiate pe contul house in cadrul sectiunii de pe piata regular se face in situatia in care intermediarii se inregistraza ca market maker pe piata derivatelor pentru contracte futures cu suport fie un indice bursier care costituie activul suport pentru care participantii respectivi s-au inregistrat ca market maker, fie activul suport pentru instrumentul financiar derivat.

In cazul in care participantii la piata derivatelor sunt inregistrati ca market makeri doar pe piata derivatelor, reducerea de 50% se aplica la cuntumul comisioanelor de tranzactionare percepute de BVB in cadrul Sectiunii de Piata Regular.

In situatia in care participantii la piata derivatelor care sunt inregistrati ca market maker atat pe piata la vedere, pe un activ suport, cat si pe piata derivatelor pe contractul futures avand activ suport instrumentul respectiv, reducerea de 50% se aplica la cuantumul comisionului de tranzactionare in Sectiunea de Piata Regular.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: