Cresterea economica a zonei euro se va injumatati in 2008 comparativ cu anul trecut

Data publicarii: 10-09-2008 | Economie

Cresterea economica a zonei euro se va injumatati in 2008 comparativ cu 2007, iar inflatia va fi mult mai accentuata, ca urmare a turbulentelor financiare, a scumpirii marfurilor si a socurilor de pe piata imobiliara, atrage atentia Comisia Europeana (CE), citata de Reuters.

Executivul Uniunii Europene (UE) si-a revizuit in scadere estimarile pentru cresterea economica din cele 15 tari care folosesc moneda unica europeana, pana la 1,3% fata de 1,7%, nivel estimat in aprilie. Estimarile Comisiei Europene sunt asemanatoare celor facute in 2 septembrie de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

In 2007, produsul intern brut (PIB) al zonei euro a crescut cu 2,6%.

CE a avertizat ca si noile estimari ar putea fi prea optimiste, iar datele publicate arata ca cea mai mare economie a blocului, Germania, este in recesiune, dupa ce PIB-ul a scazut pana la 0,2% in perioada iulie-septembrie.

Spania, unde se accentueaza problemele de pe piata imobiliara, va intra, de asemenea, in recesiune, in a doua jumatate a anului, la fel ca si Marea Britanie, mai estimeaza Comisia Europeana. Atat Franta, cat si Italia, ale carori economii au inregistrat o temperare de 0,3% in trimestrul al doilea, vor stagna in trimestrul al treilea.

Comisia si-a urcat estimarile pentru inflatia din acest an la 3,6%, fata de nivelul anterior de 3,1%. Cifra este aproape dubla fata de cea de imediat sub 2% tintita de Banca Centrala Europeana (BCE).

"Cifrele reprezinta o revizuire in sus, desi inflatia ar putea fi intr-un punct de cotitura, pe masura ce se va diminua in lunile viitoare efectul scumpirilor trecute ale energiei si alimentelor", a mai aratat CE.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: