Procesul privind noua licenta de telefonie mobila Romtelecom s-a suspendat, iar cazul ajunge la CCR

Data publicarii: 10-09-2008 | Economie

Curtea de Apel Bucuresti a admis, miercuri, o exceptie de neconstitutionalitate invocata de avocatii Romtelecom in procesul in care Vodafone, Orange, Telemobil si RCS & RDS contesta acordarea unei noi licente de telefonie mobila catre Romtelecom, iar cazul va ajunge la Curtea Constitutionala.

Avocatul care reprezinta Romtelecom, Valeriu Stoica, a confirmat miercuri, ca exceptia de neconstitutionalitate vizeaza articolul 14 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, care se refera la conditiile in care un act poate fi suspendat. Pentru solutionarea exceptiei, dosarul va fi suspendat de catre Curtea de Apel si trimis la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

Curtea de Apel Bucuresti a amanat din nou, pe 9 septembrie, solicitarea de suspendare a executarii procedurii de selectie a noii licente de telecomunicatii formulate de Vodafone Romania, Orange Romania, Telemobil si RCS&RDS, declarau, marti, reprezentantii Romtelecom, inainte de pronuntarea instantei privind exceptia invocata de avocati.

Pe data de 4 iulie 2008, noua companii au achizitionat caietul de sarcini pentru licitatia pentru acordarea unei noi licente de comunicatii mobile pentru furnizarea de retele de date si servicii de comunicatii electronice mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz. Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a anuntat, luni, ca Romtelecom a castigat licitatia pentru o licenta de telefonie mobila, respectiv in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz.

Principalii operatori de telefonie mobila invoca faptul ca decizia anuntata luni de ANRCTI, privind acordarea unei licete de comunicatii mobile companiei Romtelecom, nu este de natura sa incurajeze o competitie corecta pe piata comunicatiilor mobile. Operatorii au spus ca asteapta o sentinta finala a instantei.

Vodafone, Orange, Telemobil si RCS&RDS au atacat la Sectia VIII a Curtii de Apel Bucuresti, in data de 3 iulie, un act normativ (n.r. HG 61/2008), cerand suspendarea executarii procedurii de selectie a noii licente de telecomunicatii pentru Romtelecom. Motivul principal a fost ca Romtelecom nu ar intruni conditiile sa participe la licitatie, iar in Hotararea de Guvern atacata in instanta ar fi interpretabila, iar actionarii grupului OTE, care detine Romtelecom, mai au o licenta de telefonie mobila, prin Cosmote Romania.

"Vodafone intelege sa isi apere drepturile prin mijloace legale si sa reactioneze atunci cand principiile ce stau la baza unei concurente corecte sunt puse sub semnul intrebarii. Suntem increzatori ca justitia se va pronunta corect in aceasta cauza. Precizam ca demersurile facute de catre Vodafone Romania si ceilalti operatori in instanta au fost anterioare anuntarii participantilor la licitatie si depunerii ofertei si nu au nici o legatura cu castigatorul licitatiei, in cazul acesta Romtelecom. Actiunea noastra nu face decat sa apere principii menite sa guverneze un cadru concurential echitabil", a declarat marti, pentru NewsIn, Marian Velicu, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs la Vodafone Romania.

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a declarat ca procedurile de acordare a licentei vor continua fara nici un fel de intrerupere pana la solutionarea cazului in instanta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: