CSSPP sustine ca firmele pe care le supravegheaza nu vor fi afectate de criza financiara americana

Data publicarii: 17-09-2008 | International

CSSPP a anuntat ca piata pensiilor private din Romania, inclusiv AIG Fond de Pensii, care face parte din American International Group, nu este pusa in pericol de criza financiara americana, mai ales datorita separarii activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor.

"Prin modul de organizare a sistemului, prin separarea activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor, contributiile participantilor sunt puse la adapost de orice dificultati prin care pot trece, la un moment dat, administratorii fondurilor de pensii private sau actionarii acestora", sustine Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Arbitrul pensiilor private a precizat ca "dificultatile de ordin financiar prin care trec marile institutii financiare din SUA prezente, intr-o forma sau alta, pe piata pensiilor private din Romania, nu aduc atingere fondurilor de pensii administrate privat sau contributiilor participantilor".

Potrivit legislatiei, nicio operatiune cu activele fondului nu poate fi efectuata fara acordul depozitarului, institutie care raspunde solidar cu administratorul in fata participantilor si care este supravegheata si controlata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), se mai arata in comunicat.

Alte elemente de siguranta ale sistemului de pensii private din Romania includ auditarea situatiilor financiare, obligatia de transparenta si raportare, raportul actuarial, provizionul tehnic si activitatea permanenta de supraveghere si control desfasurata de CSSPP.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a facut aceasta precizare in urma informatiilor aparute cu privire la evolutia crizei financiare americane, se arata in comunicat.

Potrivit CSA, indicatorii de solvabilitate si lichiditate ai celor doua societati romanesti de asigurare care au ca actionari semnificativi companii din cadrul grupului american AIG - respectiv AIG Life Asigurari Romania SA si Societatea de Asigurari AIG Romania SA - respecta cerintele prevazute de reglementarile prudentiale in vigoare.

AIG Fond de Pensii SA, administratorul fondului de Pensii Administrat Privat AIG, are ca actionar principal AIG Life Asigurari Romania SA.

AIG Life Asigurari Romania si Societatea de Asigurari AIG Romania au ca actionari semnificativi companii din cadrul grupului American International Group, Inc. (AIG).

In Romania, AIG este "pe plus"

Divizia de pensii private obligatorii a grupului, AIG Fond de Pensii, este al patrulea jucator de pe piata romaneasca cu active totale nete de 28,32 miliarde lei si are 238.156 participanti, potrivit datelor CSSPP la 31 august.

AIG Life Asigurari Romania a afisat prime brute subscrise de 140 milioane lei (38 milioane euro) pentru primul semestru, cu 51% mai mult decat in intervalul similar din 2007, si o dublare a profitului brut pana la 24 milioane lei (7 milioane euro), pe fondul cresterii fortei de vanzari.

In Romania, AIG a avut contacte indirecte cu clienti inca din 1979, cand a devenit reasiguratorul ADAS. Din 1994, organizatia a intrat pe piata din Romania sub numele de Societatea de Asigurari AIG Romania, ocupandu-se de riscuri comerciale si industriale.

AIG Life Asigurari Romania este prezenta pe piata romaneasca din 1998 si este controlata de American Life Insurance

Ratingurile AIG au fost taiate din cauza pierderilor grupului american

Potrivit presei straine citate de Reuters, American International Group (AIG) vrea sa vanda active de 20 miliarde dolari, pentru a corecta scaderea cu aproape 35% a cotatiei actiunilor la bursa de la New York.

Totodata, AIG a cerut bancii centrale americane - Federal Reserve - o finantare pe termen scurt de 40 miliarde dolari, in incercarea de a evita o scadere a ratingurilor, in conditiile in care a suferit pierderi de 18 miliarde dolari in ultimele trei trimestre, conform cotidianului New York Times, citat de Reuters.

Ratingurile companiei de asigurari American International Group (AIG) au fost coborate, insa, in cele din urma de cele mai mari agentii de rating din lume - Moody's, S&P si Fitch - acestea avertizand ca decizii similare ar mai putea fi luate si in viitorul apropiat, a anuntat marti Reuters.

Company (ALICO), afiliata  la American International Group, Inc. (AIG).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: