Tariceanu a acceptat majorarea pensiilor de la 1 octombrie, Geoana a renuntat la motiunea de cenzura

Data publicarii: 17-09-2008 | Politica

Premierul Tariceanu a acceptat in cadrul intalnirii de marti seara cu PSD ca guvernul sa majoreze pensiile incepand cu 1 octombrie cum au cerut social-democratii, partidului lui Mircea Geoana renuntand in aceste conditii la depunerea unei motiuni de cenzura.

La finalul consultarilor convocate, marti seara, la Palatul Victoria, cu reprezentantii PSD dupa ce in parlament s-au adoptat doua motiuni ale social-democratilor, premierul Tariceanu a declarat ca guvernul va creste pensiile de la 1 octombrie si nu de la 1 noiembrie cum se stabilise initial.

Desi aceasta a fost o solicitare a PSD, care conditiona depunerea unei motiuni de cenzura de marirea pensiilor din octombrie, seful executivului a explicat ca, in urma unei discutii pe care avut-o "zilele trecute" cu ministrii Muncii si Finantelor, a ajuns la concluzia ca majorarea poate fi facuta cu o luna mai devreme. Premierul a precizat ca, de la 1 octombrie, nu vor creste doar pensiile din sistemul public, ci si pensiile agricultorilor. Tot de la 1 octombrie va incepe recalcularea pensiilor pentru persoanele care au fost incadrate in grupele I si II de munca.

La randul sau, liderul PSD Mircea Geoana a sustinut ca, in aceste conditii, PSD renunta la intentia de a mai depune motiune de cenzura, intrucat acest demers antiguvernamental a ramas fara obiect. Mai mult, seful social-democratilor a precizat ca reprezentantii PNL si PSD au discutat si despre situatia financiara internationala, iar in urma discutiei PSD a ajuns la concluzia ca "excesul de motiuni simple poate fi contraproductiv".

"Consideram ca abuzul de motiuni simple in acesta perioada poate fi contraproductiv. Consideram in acelasi timp ca PSD isi va continua rolul parlamentar in asigurarea unui control parlamentar intensificat al actiunilor Guvernului la final de mandat. Vrem sa punem la adapost actualul Guvern, la amurg al guvernarii de dreapta, de tentatiile de final de mandat", a spus Geoana.

Si premierul Tariceanu a insistat ca "avalansa" de motiuni poate pune in pericol stabilitatea politica si economica a tarii si a cerut initiatorilor acestor demersuri antiguvernamentale "sa renunte la circul politic si la interesele electorale si politicianiste legate de apropiata campanie electorala".

"Demersurile la care asistam in ultima perioada din motive politicianiste, initiate de adversarii nostri politici, care s-au napustit cu o avalansa de motiuni ca forma de campanie electorala, nu fac decat ca sa puna in discutie stabilitatea politica a Romaniei, stabilitatea economica, cu toate consecintele defavorabile care decurg de aici", a mai declarat Tariceanu.

Cat priveste masurile pe care guvernul ar trebui sa le ia ca urmare a adoptarii motiunii PSD pe tema educatiei, Tariceanu a spus ca salariile cadrelor didactice vor creste "substantial", cu 9%, de la 1 noiembrie 2008, asa cum era prevazut in programul de majorare a salariilor pe anul in curs. "Este ceea ce poate fi facut in acest moment, ceea ce poate oferi ca potential economia romaneasca fara sa alteram echilibrele macroeconomice. (...) Trebuie sa tinem cont ca, intr-o economie, salariile trebuie sa fie in acord cu performanta economica, nu putem mari salariile numai ca sa raspundem unor asteptari electorale", a spus premierul.

In privinta solicitarilor din motiunea pe tema agriculturii, adoptata de Senat, seful Executivului a respins solicitarea de majorare a subventiilor la 700 de lei pe hectar, comparativ cu cei 620 de lei pe hectar acordate in prezent. "Trebuie sa tinem cont de capacitatea pe care o are economia romaneasca de a sustine si de a subventiona anumite ramuri", a spus el.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat insa ca social-democratii considera ca ministrii Agriculturii si Finantelor trebuie sa gaseasca resursele pentru a finanta diferenta pana la 700 de lei, ceruta de PSD.

Premierul Tariceanu i-a invitat marti pe social-democrati la consultari, imediat dupa adoptarea in Parlament a doua motiuni simple initiate de PSD pe tema educatiei, respectiv pe tema agriculturii. Masurile propuse de initiatori unei motiuni sunt obligatorii pentru Guvern, mai putin cele privind demiterea unui ministru.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: